• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Wasze początki z mechaniką. :D

Rozmowy o motoryzacji.
OgarekYo
Amator
Amator

Wasze początki z mechaniką. :D

Postautor: OgarekYo » sob 24 sie, 2013

Tak więc, kiedy zaczęliście ogarniać mechanikę ? Jak do tego doszło ? Ile wtedy mieliście lat ?
itd..

Myślę, że temat ma szansę się rozkręcić. :D

Pozdro :d

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Wasze początki z mechaniką. :D

Postautor: KucaQ » sob 24 sie, 2013

Łooo jezuu człowieku, jak miałem 3 lata to razem z tatą rozbierałem silnik z Kamaza :D
A tak na poważniej to zacząłem się za to brać w wieku hmmm dosyć późno, jakieś 12-13 lat, wtedy z kumplem remontowaliśmy Citroena ZX3 :)
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: CZARO » sob 24 sie, 2013

OgarekYo, Ja zacząłem ogarniac jak miałem 10 lat bo wtedy miałem pierwszy skuter a w wieku 12 lat przeżucalem silnik w fordzie escordzie z tatą :D Wcześniej modziło się rowery.Dawało się przednie koło od komara,tylne 10 cali od małego rowerka i sie zapitalało <troll>
Ostatnio zmieniony sob 24 sie, 2013 przez CZARO, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

Awatar użytkownika
kedzior96
Weteran
Weteran

Postautor: kedzior96 » sob 24 sie, 2013

OgarekYo, moja przygoda zaczęła się jak miałem 11 lat :) od drobnych napraw przy skuterku i tak powoli poznawałem zasadę silnika spalinowego :) a teraz to już mogę naprawić motocykl, samochód benzyna i diesel :) i każdy silnik spalinowy :d dzis np złożyłem piłę spalinową kumplowi <luzik>
quattro !!
a4 b5 us 2.8 q :] <okok>

Awatar użytkownika
BarneY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: BarneY » sob 24 sie, 2013

Interesowałem się tym od zawsze, więc jakieś tam podstawy były. W mojej rodzinie nikt nie lubi grzebać przy pojazdach, więc zawsze tylko do serwisu. Zaprowadziłem raz, drugi i mocno wkurzyłem się na ceny roboty..
Rodzice dowiedzieli się o moich planach dopiero, jak wróciłem ze szkoły z plecakiem wypchanym częściami do moto <rotfl> . Trochę poszperałem w necie i 2 dni później siedziało już 72cc. No a teraz w końcu mam garaż, więc robię wszystko sam. Aktualnie zmieniam łożyska na wale, czekam aż części przyjdą :D
Gdyby nie forum, to nic bym nie umiał :) Dzięki chłopaki <luzik>

A Ty się nie bój, tylko próbuj! Nikt Cię tego nie nauczy, jak sam nie porozkręcasz :D
JeÂśli pomogÂłem - postaw browarka :D

DziĂŞki :)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » sob 24 sie, 2013

ja zacząłem od motorynki ,wiek ok 13 lat ,może 12 jak wliczać rowery i takie tam xD
również wtedy rozpocząłem przygodę z tuningiem :D
do dziś prawie nigdy nie naprawiałem diesla ,nie ogarniam tego ,znaczy w teorii tak ,w praktyce mam sporadyczne okazje :D

OgarekYo
Amator
Amator

Postautor: OgarekYo » sob 24 sie, 2013

Załamaliście mnie chopaki :D <rotfl>

Ja mam 14 lat, i nic, ale to nic nie ogarniam :O .

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » sob 24 sie, 2013

Jak miałem z 8 lat to wrzuciłem poloneza do kanału w garażu :D
mechanike zacząłem ogarniać wraz z kupnem ogara, wcześniej nie miałem na czym się uczyć. oczywiście pomagałem ojcu przy polonezie, ciągnik dziadkowi remontowałem z tatą :P
ogara kupiłem jak miałem 13 lat i od tamtego czasu zacząłem się tym poważnie interesować :)
raz oddałem ogara do mechanika i żałuje, nigdy więcej nikomu nie oddam mojego pojazdu, chyba, że będe stał i patrzył co robi. ale i tak wole sam robić 2 razy to samo niż oddać komuś ;)

mialem identycznie tyle ze nie wjechalem do kanalu a w butle gazowe na podworku czerwonym poldkiem 1.6 :D ogar od 13 lat i gruby tuning tez raz oddałem na serwis pochodzil z 2 dni dobrze i du** XDD /Czyzu15

ale ja nim nie wjechałem, ja go wrzuciłem xD stał na otwartym kanale bo tata coś robił, i chciał od razu koła przerzucić to postawił lewarek z lewej strony. ja zapytałem czy mam koła odkręcać (z prawej, te na których poldon stał xD ) a tata mówi że moge (myślał ''niech sie pobawi i tak nie da rady odkręcić) a tu niespodzianka :D szarpnął czymś a tu j*b atu plus w kanale lewą stoną :D koparką go wyciągali xD // norek
Ostatnio zmieniony ndz 25 sie, 2013 przez n0r3k, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
kaccerski
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: kaccerski » sob 24 sie, 2013

ja bawić się z motorkami zacząłem w wieko 8 lat :D pierwszy mini cross :D potem była motorynka , na niej sie trochę nauczyłem , w wieku 12 lat dostałem ogara na nim sie najwięcej nauczyłem :D ale i tak wszystkiego nie ogarniam jeszcze ale motorki kolegom naprawiam :D
"Prowizorka Trzyma Lata ! "
"nie sztuka jest kupiĂŚ i jeÂździĂŚ "
JeÂśli pomogÂłem, Postaw piwo ! :)

http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=9069

router A500 140 ccm By Kaccerski, zapraszam :D

Pozdrawiam :)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » sob 24 sie, 2013

no ja też nie oddaję już mechanikom ,czasem takiemu starszemu facetowi ,jak jakiś dramat jest i brak konceptu zupełny :D

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » sob 24 sie, 2013

Mi mama mówi że jak miałem 5-6 lat to powiedziałem jej że zostanę mechanikiem :D Potem przy rowerach grzebałem ale z ujemnym skutkiem dostałem routera i po przygodach z rowerami bałem się go dothnąć oddałem kilka razy do serwisu wi wkurzyły mnie ceny potem zaczoł się psuć i wszystkiego dowiedziałem się z forum i yt z poradników teraz mogę wszystko rozłożyć w routerze i złożyć i myślę że przy innym moto po obejżeniu kilku poradników też bym umiał :D
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » sob 24 sie, 2013

Ja mam 16 lat, a jakoś 1.5 roku temu nie umiałem kompletnie nic, nawet ustawić luzów zaworowych.
W tej chwili potrafię rozebrać silnik do najmniejszej śrubki, znaleźć usterkę i złożyć z powrotem żeby jeździł. Niezależnie od tego czy jest to poziomy, czy pionowy, czy 2t, czy 4t, czy cieczak, czy powietrzak itd. :P
Po prostu. Powiedziałem sobie, że chcę trochę kasy pozarabiać na naprawianiu zepsutych silników i tak się stało. Kupiłem silnik, obejrzałem 3x pod rząd poradnik, a reszta dalej poszła sama. Od tamtej pory wiele się zmieniło i nie oglądam już poradników, tylko działam jak najbardziej intuicyjnie :D
Póki co to nie miałem do czynienia jedynie z silnikiem od rakiety, ale myślę, że nie powinno być z nim problemów. <lol2>

Kiedyś tam jeszcze wymieniałem silnik w chopperze, ale co to za mechanika odkręcić kilka śrub, włożyć gotowca i przykręcić z powrotem te śruby? :D

Zawszę tępię osoby, które mówią "zaprowadzę do mechanika". Dla mnie mechanicy to zdziercy i oszuści, którzy robotę (zwłaszcza przy małych pojemnościach) robią na odwal się... Samemu, przy odrobinie chęci (i odpowiedniego sprzętu) jest się w stanie zrobić WSZYSTKO, a już zwłaszcza przy małej pierdziawce :D
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
Lunatyk^
Weteran
Weteran

Postautor: Lunatyk^ » ndz 25 sie, 2013

4-5 lat remont siery z wujkiem. Później coraz więcej rozrząd,uszczelka pod głowicą itp.

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » ndz 25 sie, 2013

Nie żebym się czepiał, ale co wy pamiętacie z wieku 5-6 lat? głowę dam sobie uciąć, że nawet w wieku 10 lat było tylko "tato napraw, bo się popsuło" -.-

sam zacząłem coś robić mniej więcej 2 lata temu, nie miał mi kto pomóc (forum było moim nauczycielem), do dyspozycji miałem jedynie kilka śrubokrętów i płaskie klucze ale w końcu dopiąłem swego i jestem czymś w rodzaju mechanika (naprawiam kolegom,znajomym, znajomym znajomych skuterki,motorowery i ogólnie to co potrafię zrobić sam).

max.pl
Uczeń
Uczeń

Postautor: max.pl » ndz 25 sie, 2013

Nigdy nie chciałem mieć do czynienia z niczym mechanicznym. Urodził mi się syn, kupiłem skuter ,żeby szybciej z roboty wracać. 4-msc nic nie ruszyłem, zawsze mechanik. Później zacząłem stawiać diagnozy i sprawdzać. Po roku jazdy skuterem kupiłem GB street z łysą jedynką, bez przygotowania, niczego i nikogo rozłożyłem wymieniłem i złożyłem, oczywiście bez komplikacji. 4 razy wkładałem silnik, 10 razy połówkowałem. Pokonał mnie gwint świecy, ale zanim się wyrobił normalnie jeździł wszystko grało. Teraz czekam na głowicę, w międzyczasie zrobiłem remot silnika skuterowego (banał jak się okazało). Patrzyłem na ręce mechanikowi, czytałem na forum, obejrzałem 1 poradnik (ustawianie kopniaka). Zie end.
Nie ma to jak zamkn¹Ì temat,coby niegodny nie otworzy³ swej parszywej jadaczki.

Wróć do „Moto-topic”