• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Przerywa na wyższych obrotach i ciężko odpala na ciepłym silniku Ogar 900

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
riposta
Amator
Amator

Przerywa na wyższych obrotach i ciężko odpala na ciepłym silniku Ogar 900

Postautor: riposta » ndz 22 maja, 2016

Witam
Mam nietypowy problem z moim ogarem 900. Jak romet postoi trochę w garażu na zewnątrz to rano żeby odpalił musi chwilę pokręcić ale odpala.Gdy dojadę do szkoły zostawiam go tam jakieś 6/7 godzin i po tym czasie zapala bez problemu,wystarczy dotknąć guzik rozrusznika.Natomiast jak wracam do domu dość często przez zakorkowane miasto Romet gdy się już nagrzeje zaczyna przerywać przy wyższych obrotach.Jak chcę mu dodać więcej gazu(3/4 rolgazu) to tak jakby odcięcie zapłonu złapał albo go zalewało.Na zimnym silniku jak chcę pojechać szybciej to rozpędza się bez problemu natomiast na ciepłym już jest problem bo przerywa.Jest jeszcze drugi problem wydaje mi się że związany z poprzednim a mianowicie z odpalanie ma ciepłym silniku.Czasami musi trochę pokręcić żeby odpalił a jak już odpali to tak jakby znowu miał odcięcie na niskich obrotach(po chwili 5 sekund przestaje i działa normalnie),przy odpalaniu na ciepłym zdarza się że poleci czarny dym z wydechu.Gaźnik ustawiałem trzy miesiące temu,zawory,świecę i olej również.Zauważyłem również że ubywa oleju jeżeli jeżdżę dłuższe trasy w dość ciepłe dni.Może zakupić chłodnicę oleju ?

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Przerywa na wyższych obrotach i ciężko odpala na ciepłym silniku Ogar 900

Postautor: Smolarek » ndz 22 maja, 2016

W kwestii przerywania to problem po stronie układu paliwowego na pewno .
Co do oleju to dymi czy nie bo jak nie to bierze tyle ile musi zbędne minimum a jak dymi to już problem i tu kwestia uszczelniaczy zaworowych , tłoka pierścieni uszczelki pod głowicą osobno bądź w kupie.
W przypadku za ubogiej mieszanki będzie strzelał w gaźnik , będzie problem z odpaleniem jak zimny , silnik będzie się grzał i w teorii lepszy ciut v-max - jak za bogata może wywalać paliwo w filier , strzelać z rury , przerywać na wysokich od 1/2 rolgazu .i wile innych .
Sprawdź jeszcze rozrząd i moduł to tak na marginesie i czy świeca dobrze wypalona i czy nie ma przebicia na kablu.
Kurde jest tak wiele opcji że ciężko czasami wybrać co właściwe a wszystko może być .
Jaki masz gaźnik jak ustawiony(jakie dysze), zawory jakie luzy , jaka jednostka- przebieg.
Pisz będziemy radzić . LWG <lol>

riposta
Amator
Amator

Postautor: riposta » ndz 22 maja, 2016

Jutro zobaczę jak tam u mnie wygląda sprawa układu paliwowego,może gdzieś wężyk się zatyka lub filtr jest mocno zabrudzony.Ogar nie dymi podczas jazdy ale podczas odpalania na mocno ciepłym silniku leci delikatny czarny dymek przez 2 sekundy i później spokój.Jak ten wymek wyleci to romet pracuje już normalnie.To chyba mam za bogatą mieszankę ustawioną bo co chwila słyszę jak strzela w wydech i filtr powietrza (stożkowy) pachnie paliwem więc chyba mam jasność.Świeca ma kolor czarny z dodatkiem ciemnego brązu czyli za bogata mieszanka.Jutro sprawdzę czy czasami nie ma przebicia na przewodzie.Silnik to oryginalny silnik ogara 900 wraz z gaźnikiem i całą resztą(gaźnik również) :) przebieg to 12tys. km.Co do luzów zaworowych to nie mam pojęcia z tego względu że oddałem go na serwis do serwisu moto w Łańcucie.

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: Smolarek » ndz 22 maja, 2016

No to jeżeli seria i nic nie grzebałeś to zawory na pewno ,śrubka od mieszanki kontroluje paliwo tak do 1/2 rolgazu potem załącza się duży obwód i nic po jej kręceniu. I iglica w gaźniku na środku ma być, może przeskoczyło zabezpieczenie albo ci zmienili, nie wiadomo po co. Luzy dla 50ccm to 0,05 ssący i 0.07 wydech jak 72 i wyżej to 0.06 i 0.08 .

riposta
Amator
Amator

Postautor: riposta » pn 25 lip, 2016

Temat do zamknięcia
Winna była cewka i regulator napięcia.Powimieniałem i wszystko chodzi aż miło :D

Wróć do „Pomoc”