• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Brak ładowania na 6 cewkowym statorze!!!! niezmasowanym

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Brydzu235
Majster
Majster

Brak ładowania na 6 cewkowym statorze!!!! niezmasowanym

Postautor: Brydzu235 » czw 26 sty, 2017

Witam wszystkich.
A więc dzis wymienilem w swoim silniku iskrownik i magneto na Outer Rotor Kit czyli lekkie magneto.. Stator 6 cewkowy, niezmasowany. Kable 2x żólty, bialo niebieski, zielony, czarno czerwony. I z tym iskrownikiem mam problem. Na zgaszonych światłach na wolnych obrotach ładowanie dochodzi do 4V, jak dodam gazu do 2-4tys to ladowanie wtedy wynosi 13-14V. a na włączonych swiatlach zwyklych krotkich czy dlugich ladowanie po dodaniu gazu wynosi do 4.5V i zarowki jak swieczki, na wolnych obrotach wgl nie swieca sie, nawet nie jarzą. Dodam że na starym statorze dochodziło do ponad 13V na wlaczonych światłach. Stary stator mialem zmasowany i ladowania nie bylo to go przerobilem na niezmasowany(poradnik dzikiegolopeza) i ladowanie bylo, teraz teoretycznie tez mam stator niezmasowany bo mam 2x żólte kable. Oryginalnie mam regel 4pinowy na kostke, taki wiekszy, czarny
Ma ktos jakies pomysły? Czy wymiana regulatora napiecia pomoze.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Re: Brak ładowania na 6 cewkowym statorze!!!! niezmasowanym

Postautor: klemens244 » sob 28 sty, 2017

Zamień ze sobą dwa żółte kable po przekątnej, bo masz teraz ich połączenie na 2T. Dojdziesz co to jest. Spokojnie. Jak umiesz posługiwać sie miernikiem to powiedz mi jakie masz ładowanie prądem zmiennym /AC/ regulator napięcia. Czyli ile masz volt /VAC/ na żółtym kablu - wyjście z prądnicy ? Chyba te owe 30 VAC. Na czerwonym kablu idącym na aku powinieneś mieć 13,8-14,4 VDC -volta prądu STAŁEGO /zmiana na mierniku AC na DC/. Jeżeli jest inaczej wymień ten regler na inny.
Obrazek

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » sob 28 sty, 2017

Strator, czyli czujnik Halla - kabel niebiesko-biały daje impuls na MODUŁ. Sprawdź te połączenia. Wszystkie te dane dotyczą zmasowanych cewek, których każdy koniec łączy wspólna masa. Spróbuj zamienić na ten najbardziej popularny bo Twój jest chyba trafiony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Brydzu235
Majster
Majster

Postautor: Brydzu235 » ndz 29 sty, 2017

klemens244 jak jutro znajde chwile czasu to poioerze napiecie, ale na 100% jest mniejsze niz 14V, dzis mialem wymienic regulator na 5pinowy , (teraz mam 4piny,) i sprawdzic czy cos sie zmieni ale musialem do roboty jechac i braklo czasu,

Wróć do „Pomoc”