• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Kupno Hondy CBF 125 2009, nie świeci kontrolka luzu, gaśnie na stopce, nie pali bez sprzęgła

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
krzysiek9375

Kupno Hondy CBF 125 2009, nie świeci kontrolka luzu, gaśnie na stopce, nie pali bez sprzęgła

Postautor: krzysiek9375 » ndz 05 lut, 2017

Witam. Mam plan w tym sezonie pojeździć pierwszy raz na motocyklu. Zdecydowałem się na Hondę CBF 125. Poszedłem ze znajomym, oglądnęliśmy i sprawa wygląda tak: Fajnie chodzi, równo. Moto jest po szlifie widać, bo tłumik przyrysowany, plastik prawy też (i pęknięty przy śrubie), kierownica lekko wykrzywiona (prawdopodobnie od tego samego uderzenia, bo końcówka kierownicy po prawej jest przetarta). Więc leżał na prawej stronie, ale raczej lekko. Ale piszę to z innego powodu. Wyczailiśmy, że nie świeci kontrolka N - biegu jałowego czy tam luzu. To raz. Dwa to moto nie zapali bez naciśnięcia sprzęgła. Trzy to nie zapali na rozłożonej stopce. Cztery to gdy silnik pracuje, po rozłożeniu stopki zgaśnie. Nie mam pojęcia czy to normalne rzeczy. Niby gaśnięcie jest ok, bo to mogło by zabezpieczać przed jazdą z rozłożoną stopką (chodzi o boczną). Ale gdzieś znalazłem temat jak gość opisał te same objawy, ale nie było rozwiązania. Więc dmucham na zimne i moglibyście powiedzieć co to może być? Czy coś będzie do zrobienia? Dodam jeszcze, że gość przepalał moto przed naszym przyjazdem, bo było świeże błotko i ciepły silnik (możliwe, że chciał ukryć coś co dzieje się tylko na zimnym?). Ogólnie gość nie wyglądał na jakiegoś złego. Jazda próbna bez zarzutu, trwała ok 10min. Moto podobno na wtrysku (gość mówił, nie umiem sprawdzić, więc nic pewnego). Dodam, że nie mam pojęcia, czy odpalanie na sprzęgle to usterka czy ten model tak ma - to samo tyczy się stopki. Padła cena 5k. Pozdrawiam i dzięki

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Kupno Hondy CBF 125 2009, nie świeci kontrolka luzu, gaśnie na stopce, nie pali bez sprzęgła

Postautor: JOSEMORALES » ndz 05 lut, 2017

Witaj, najwidoczniej klamka sprzęgła ma zabezpieczenie aby nie ruszyć na biegu i żeby nie ruszać z miejsca z rozłożoną stopką również montuje się rozłącznik. Wszystko dla bezpieczeństwa pojazdu i użytkownika, a co do kontrolki biegu jałowego to najpewniej spalona żarówka lub rozłączony przewód. Jeżeli to wszystko co zaobserwowaliście w oglądanym egzemplarzu to wygląda na to iż jest on w dobrym stanie nie licząc szlifa. Pozdrawiam Arek

krzysiek9375

Re: Kupno Hondy CBF 125 2009, nie świeci kontrolka luzu, gaśnie na stopce, nie pali bez sprzęgła

Witam. Popytałem ludzi z ogłoszeń na olx, którzy wystawili taką Hondę z tego samego rocznika i wychodzi, że normalnie powinna odpalać na biegu neutralnym bez sprzęgła i również na rozłożonej stopce. Gaśnie dopiero przy rozłożeniu stopki na biegu

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator

Ludzie często odpinają te zabezpieczenia, bo niejednokrotnie są denerwujące. Tak więc ktoś kto przywozi dany motocykl w celu sprzedaży często może nawet nie wiedzieć że motocykl coś takiego ma. Teraz nawet w chińczykach często spotyka się takie rozwiązania i nie martwiłbym się tym, ewentualnie sam możesz to po odłączać po zakupie. A co do ceny to bym targował za szlifa bo 5k za cbf125 po szlifie to nie jest cena dnia .

krzysiek9375

Ok, a jaką cenę powinienem zaproponować? Nagrałem krótki filmik, na początku pokazuję jak wygląda owiewka i tłumik: https://www.youtube.com/watch?v=auIE_hKmFaI

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator

np. na olx w okolicach 5k masz 2010 a po szlifach zazwyczaj w okolicach 4k, sprawdzane na śląsku.

Wróć do „Pomoc”