• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

YX140 Ciężko odpala przerywa przy 7.5 tyś obrotów po zmianie cylindra

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
piotek1919
Uczeń
Uczeń

YX140 Ciężko odpala przerywa przy 7.5 tyś obrotów po zmianie cylindra

Postautor: piotek1919 » ndz 19 lut, 2017

Witam mam problem z silnikiem yx140 po zmianie cylindra silnik ciężko odpala nieważne czy jest zimny czy ciepły oraz przerywa przy 7.5 tyś obrotów (w sumie przerywa w całym zakresie tyle że przez tamto przerywanie się przebija a przy tych 7.5 jest koniec i co by się nie zrobiło nie jest w stanie tego przekroczyć) do tego zauważyłem że czasami dymi z gaźnika.
Został wymieniony cylinder wraz z tłokiem i pierścieniami zawory oraz uszczelniacze zaworowe zawory oczywiście dotarte po wymianie.
Gaźnik próbowałem regulować na wiele sposobów ale to nic nie daje próbowałem bawić się śrubkami oraz iglicą ale nie ma kompletnie żadnego efektu do tego czasami po zgaszeniu wężykiem odpływowym poleci pare kropli paliwa gaźnik jaki posiadam do tego silnika to molk 26mm.
Nie mam pojęcia co mu się stało i dlaczego tak przerywa dlatego proszę o pomoc was chciałem przygotować sobie motorek na sezon a tu powstał taki problem który niestety odbiera przyjemność z jazdy :(
PS: UPG także została zmieniona bo podejrzewam że padnie takie pytanie :)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: YX140 Ciężko odpala przerywa przy 7.5 tyś obrotów po zmianie cylindra

Postautor: to&owo » ndz 19 lut, 2017

zawory wyregulowane? Może rozrząd niedokładnie ustawiłeś.

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Pojazd: YAMAHA XJ600N

Postautor: JOSEMORALES » ndz 19 lut, 2017

Witaj, jak kolega powyżej pisał trzeba sprawdzić poprawność ustawienia rozrządu, jeżeli nie to szczelność układu dolotowego (jeżeli nie rozbierałeś gaźnika to gaźnik odpada, a jeżeli tak to może zalewać i rozebrać sprawdzić), jeżeli nie to świeca lub cewka, jeżeli nie to na samym początku spr. kompresję, jeżeli nie to szukamy dalej ale sporo wykluczymy. Pozdrawiam Arek

piotek1919
Uczeń
Uczeń

Postautor: piotek1919 » pn 20 lut, 2017

Rozrząd ustawiony poprawnie zaworki także i jestem tego pewny gdyż nie pierwszy raz rozbierałem taki silnik ;)
Co do szczelności układu dolotowego wszędzie dałem nowe uszczelki i do tego lekko przesmarowałem sylikonem wysokotemperaturowym.
Kompresja też jest bardzo dobra (czasami jak odbije i pójdzie po nodze to wydaję mi się że aż za dobra :D )

Być może kwestia dobrej regulacji pływaka iglicy i całego gaźnika tylko kwestia jak w 140 z molktem dobrze to wszystko ustawić?

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator

Postautor: JOSEMORALES » pn 20 lut, 2017

Cze, proponuję dać dyszę główną 90 i ustawić wysokość pływaka jeżeli dysza nic nie zmieni, ale powinna. Tylko dziwi mnie że przed zmianą cylindra nic się nie działo, no chyba że działo ale nie wspomniałeś o tym. Pozdrawiam Arek

piotek1919
Uczeń
Uczeń

Postautor: piotek1919 » pn 20 lut, 2017

No właśnie przed zmianą cylindra wszystko było ok później zaczął kopcic coraz gorzej odpalać brał olej wiec poszło postanowienie i zmieniłem górę silnika no i od tej zmiany się zaczęło

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator

Postautor: JOSEMORALES » pn 20 lut, 2017

Jeżeli gaźnik np. długo leżał to mógł pozasychać (po benzynie zostaje taki biały osad) w środku i konieczne będzie rozebranie w drobny mak i czyszczenie i w takim wypadku wysokości pływaka bym nie ruszał.

piotek1919
Uczeń
Uczeń

Postautor: piotek1919 » sob 25 lut, 2017

Dobra panowie dzięki wszystkim za pomoc sprawa rozwiązana.
Zdjęłem jeszcze raz głowice zmieniłem ponownie uszczelkę dotarłem jeszcze raz zawory i złożyłem głowice dałem 2 nowe papierowe uszczelki oraz nowy dystans na łączeniu krociec-głowica to samo zrobiłem na łączeniu krociec-gaznik do tego od razu wymieniłem uszczelkę w gazniku i założyłem dysze 90 iglica na środek trochę zabawy śrubami od regulacji i moto pali od kopa i idzie równo w całym zakresie obrotów :)

Wróć do „Pomoc”