• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

dziwny dzwiek slnika GB street

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
lukjanet
Uczeń
Uczeń
Pojazd: GB Street

dziwny dzwiek slnika GB street

Postautor: lukjanet » pt 16 cze, 2017

Witam ponownie, mam problem ze swoim GB street.

Ponad 2000 km temu zmieniałem głowicę z 50 cc na 70 i inne duperele( Cała historia zmian na tym forum ).
Moto zostało dotarte chociaż nie chciało przekroczyć magicznych 7k obrotów po przejechaniu pierwszego tysiączka ale w końcu go dobijałem na 3 biegu powyżej 8k i dzięki temu na 4 biegu dochodzi do 8k. Prędkość licznikowa to ponad 90 ale w GPS dzisiaj mierzyłem wyszło 74 <szok>. Więc nie wiem co jest prawdą tym bardziej że są momenty że wrecz płynie a czasami jest poniższy problem...

A wracając do problemu... Od jakiegoś czasu czyli mniej więcej dwóch tygodni ciągłej codziennej jazdy słyszę głośne metaliczne grzechotanie dokładnie pomiędzy 4 a 5 tys. obrotów jak się rozpędzam z okolicy silnika po prawej stronie do tego czuć wtedy na kierownicy i pod nogami jak by coś też szurało czy obcierało. Jak hamuje silnikiem to czuć też chrobotanie i słychać lekki grzechot ale ciężko mi określić wtedy przy jakiej skali obrotów bo to zależy od biegu z którego schodzę.
Do tego nie mogę tego dokładnie zlokalizować ponieważ ten dźwięk leci z okolicy sprzęgła albo wydechu a dokładnie kolanka. moto oczywiście się rozpędza i jak przeciągnę to jest ok. Jak schodzę z obrotów to znów słychać i czuć pod nogami szuranie i przy rozpędzaniu powtórka i tak w kółko. Wrażenie jak by się silnik miał rozsypać. Sprawdzałem mocowania. Niby ok chociaż na górnej śrubie silnik się lekko chwieje jak ręką poruszam porządnie. Ale śruba wydaje się być cała. łańcuch nie jest za luźny. Czasami przy tym chobocie i szuraniu ma się wrażenie ze moto traci lekko moc czy też się poddławia lekko ale wystarczy że przeciągnę manetkę na full przez 5 min i jest potem ok tylko czuć ten chrobot i metaliczny dźwięk.

Od podobnie pewnego czasu tez mam problem z odpalaniem.... Musze kilka razy zakręcić czy tez pokopać i podgazować na szybko żeby podtrzymać obroty i od razu ruszyć i jeździć aż się rozgrzeje. Na ssaniu nie chce chodzić. wcześniej po remoncie odpalał od strzała. Gaźnik był czyszczony i regulowany, zawory też.

Tak po za tym silnik chodzi dobrze.

Co to może być ?

Urwana przegroda w tłumiku który rozwiercałem po całej długości trzykrotnie czy też może coś ze sprzęgłem ? Ale sprzęgło trzyma i jest ok. Biegi też dobrze działają ale wchodzą z lekkim stukiem wiec zastanawiam się czy jest ok.

A może coś się poluzowało? Tym bardzie że czasami są takie wibracje że aż ręce cierpną i msze się zatrzymywać żeby je rozcierać.

Pomóżcie bo nie chce nagle się zablokować przy 80 na h. albo nagle stracić napęd 100 km od domu.
Podrawiam

Wróć do „Pomoc”