• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Strzelanie ,obroty ,gaśnięcie.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
KuczoR
Pojazd: ZIPP XRace 125
Kontaktowanie:

Strzelanie ,obroty ,gaśnięcie.

Postautor: KuczoR » czw 13 lip, 2017

Witam.
Zwracam się do was z zapytaniem ,może ktoś z was miał taki przypadek i pomoże nakierować
mnie na właściwy trop co może być przyczyną ,spadania stopniowo z obrotów i gaśnięcia?.
Motorek to Zipp Xrace z silnikiem 152fmh.

Problem wystąpił 2 dni temu gdy jechałem z pracy ,najpierw zaczęło się stopniowe strzelanie
z tłumika aż do strzelania raz po raz i nagle gdy wcisnąłem sprzęgło dojeżdżając do
skrzyżowania silnik zgasł.
Później miał ciężko zapalić i wydawało mi się że coś tak jakby zaczęło piszczeć w silniku po odpaleniu ale
po chwili dziwny dźwięk ustąpił i tak na prawdę nie wiem skąd dobiegał.

Od razu na pierwszy ogień poszła świeca, następie moduł ale to nie dało żadnych rezultatów
,więc doczłapałem się do domu i odczekałem aż silnik ostygł i od tamtej pory za każdym razem
gdy uruchomię silnik zaczyna "kuleć" na obrotach stopniowo aż do tak małych że gaśnie.

Sprawdzałem już poprzez zamienianie z drugiego takiego samego motorka cewkę z przewodem i fajką
,cztery sztuki świec ,regulator napięcia ,całą obudowę z cewkami i iskrownikiem ,3 moduły
,założyłem nową głowicę i pierścienie ,ustawiałem rozrząd ,luz na zaworach ,sprawdzałem magneto
i klin czy przypadkiem go nie ścięło i magneto się nie przestawiło ,pasuje na cechy jak ustawiam
rozrząd, czyściłem gaźnik ale to nic nie dało to przełożyłem na drugi, z głupoty odłączałem
nawet zegary ,kierunkowskazy i dalej nic, olej też wymieniany na czas ,gaźnik regulowany na różne sposoby.

Nie mam już pojęcia co może być przyczyną tego że nie trzyma jałowych obrotów a na wysokich
strzela... dodam jeszcze że gdy dodam gazu po odpaleniu i puszczę to jak wkręci się na obroty to
przez sekundę utrzymuje się na tych obrotach na które się wkręcił tak jak bym przytrzymał
manetkę w jednej pozycji i później spada do poprawnych obrotów jałowych i stopniowa zaczyna kuleć
i gaśnie :(
Czy to może w ogóle być wina elektryki? czy mogło stać się bardziej coś z wałem?
A może to wina przerwanej w środku wiązki elektrycznej? Tylko jak to zdiagnozować? PROSZĘ POMOCY :/

Mam nadzieję że wystarczająco opisałem swój problem, choć trochę chaotycznie ale chyba da się mnie zrozumieć.
Pozdrawiam Rafał.

Awatar użytkownika
pietruszka00011
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Strzelanie ,obroty ,gaśnięcie.

Postautor: pietruszka00011 » czw 13 lip, 2017

Jestem prawie pewien, że to lewe powietrze na łączeniu króciec-głowica albo króciec-gaźnik. Jeżeli nie to podlącz moduł i cewke WN na krótko bez żadnej instalacji w moto. tak jakbyś chciał uruchomić ten silnik na stole. Albo ewentualnie przed tym poprowadz dodatkowa mase do silnika.

Awatar użytkownika
KuczoR
Pojazd: ZIPP XRace 125
Kontaktowanie:

Postautor: KuczoR » pt 14 lip, 2017

pietruszka00011 pisze:Jestem prawie pewien, że to lewe powietrze na łączeniu króciec-głowica albo króciec-gaźnik. Jeżeli nie to podlącz moduł i cewke WN na krótko bez żadnej instalacji w moto. tak jakbyś chciał uruchomić ten silnik na stole. Albo ewentualnie przed tym poprowadz dodatkowa mase do silnika.

Dziś przejrzałem całe moto ,dosłownie każdy kawałek ,całą instalację ,wszystkie kostki ,kable no dosłownie wszystko i zanim przeczytałem twój post udało mi się zlokalizować przyczynę zauważyłem że w jednym miejscu pod gaźnikiem jest minimalnie mokro od paliwa i w pierwszym momencie myślałem że to z między komory pływaka a gaźnika ale to było pęknięcie jak włos na łączeniu gaźnika z głowicą więc twoja diagnoza była by poprawna i trafna. Bracie jesteś jak snajper <brawo> <hura>
Bardzo dziękuję za udzielenie mi pomocy ,wielkie wielkie dzięki takich konkretnych osób jak ty nam brakuje.
Pozdrawiam Rafał. LwG! <luzik>

Awatar użytkownika
pietruszka00011
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: pietruszka00011 » pt 14 lip, 2017

Luzik :D Lewa !

Wróć do „Pomoc”