• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Nieszczęsna instalacja elektryczna

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
baca-23
Amator
Amator

Nieszczęsna instalacja elektryczna

Postautor: baca-23 » sob 04 gru, 2010

Witam wszystkich forumowiczów . Jestem nowy więc nie znam jeszcze zasad panujących na waszym forum. Jeśli coś zrobię nie tak proszę mnie poprawić :) Problem tyczy się ogara 900 typu classic . Dostałem do naprawy taki motorek z tzw. wyszarpaną instalacją elektryczną i brakiem iskry. Kable popalone coś pourywane coś skręcone na przysłowiowe dwa palce i tak dalej. Chciałbym położyć od nowa instalacje w tym sprzęcie ale napotkałem po drodze kilka problemów.

Nie mogę znaleźć instalacji pod niego moduł zapłonowy jest na jeden wtyk a na internecie wszędzie są schematy tylko do dwóch wtyków. Druga sprawa to taka ze na schematach są oznaczenia typu b/y , y itp. Niestety z tego co zauważyłem to ani na regulatorze ani na module i prądnicy nie ma żadnych oznaczeń to skąd mam wiedzieć co jest do czego ?? <mysli> i jeszcze zauważyłem ze wszędzie na schematach z prądnicy wychodzą 4 kable a u mnie wychodzi aż 5 . No chyba ze ten piąty to jakaś masa czy coś ... proszę o pomoc. pozdrawiam Rafał

Na początek witam :) Staraj się używać polskich znaków i nie robić błędów ortograficznych, a najlepiej przeczytaj regulamin forum :) Poprawiłem kilka błędów.
Pozdrawiam Choinka
Ostatnio zmieniony sob 04 gru, 2010 przez baca-23, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Nieszczęsna instalacja elektryczna

Postautor: choinka » sob 04 gru, 2010

Masz tutaj instrukcję a w środku masz schemacik. Z którego roku masz ogara? A co do modułu to na jeden wtyk jest dla ogarów z roku 2007/2008 a dwa od 2009. Nie będzie prościej starą instalacje odnowić?

adrol

Postautor: adrol » sob 04 gru, 2010

y-yellow b/y-black yellow itd. poprostu to są skróty kolorow po angielsku,
z prądnicy wychodza dwa kable do regla i dwa do modułu a ten piąty to masa, ogólnie instalacja jest prosta ;), jak nie masz zbyt wielkiego pojecia to prościej będzie kupić nową instalację, ale zdecydujesz się na robienie tego to my Ci w tym pomożemy ;)

baca-23
Amator
Amator

hmmm pojęcie jakieś tam mam bo kładłem już instalacje w motocyklach takich jak mz jawa 350 i innych z alternatorem czy prądnicą . Panowie tyle to i ja wiem ze "y" to z angielskiego yellow i tak dalej . Kto jest posiadaczem ogara 900 to niech wypnie sobie przykładowo regiel napięcia i zobaczy ze nie ma na nim żadnych oznaczeń przy pinach to skąd ja mam wiedzieć w który pin popiąc yellow w który green i tak dalej skoro nie są oznaczone na urządzeniach i na kostce od instalacji też nie. Niestety instalacji nie da sie odratować bo nic z niej praktycznie nie zostało. Chcę schematycznie położyć całą nową instalacje. Wychodzi na to że motorek z 2007 roku skoro ma 1 wtyczkę przy regielku. Przeczytajcie uważnie o co mi chodzi ... Zamieszcze zdjęcie podglądowe jak coś :)

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Skomplikowane to trochę co napisałeś. Ktoś by musiał zdjęcia porobić Wtyczek których potrzebujesz.

baca-23
Amator
Amator

Panowie tutaj zamieszczam foto, które mam nadzieję wyjaśni o co chodzi ;)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0bc ... a0756.html
Ostatnio zmieniony sob 04 gru, 2010 przez baca-23, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

Postautor: adrol » sob 04 gru, 2010

no to by ktoś musiał spisać albo porobić foty jakie kable tam idą ;)

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Może dawid ma na tyle z plastików rozebrany. Podaj maila to prześlę Tobie fotkę jak mam rozebrany ten bok gdzie jest moduł i regulator może tam coś zobaczysz :)

baca-23
Amator
Amator

Mój email to baca-23@go2.pl

tylko teraz pytanie czy tylko mi sie trafiły komponenty bez oznaczeń czy wy wszyscy posiadacze ogara900 nie macie oznaczeń. Jeśli tak to co mi po fotach -> jedyne co na nich zobaczę prawdopodobnie to też ładną obudowę modułu i regiela . trzeba by było zeby ktoś kto ma aktualnie zdjęte plastiki zeby narysował na kartce kostki z widokiem z góry i żeby pomierzył przejścia i pospisywał. Można by wtedy to okroić jak należy i przyszłościowo inni nie będą mieć problemów. Swoją drogą trochę to dziwne. Możliwe, że producent bał sie jakiś podróbek itd i celowo nie naniósł oznaczeń . Np niemcy jak w przypadku mz to nie było problemu na diodach prostowniczych na regielu i na alternatorze przy każdej wsuwce oznaczenie i nie było żadnego problemu a tu niewadoma :(

adrol

Postautor: adrol » ndz 05 gru, 2010

nie ma oznaczeń żadnych gdzie jaki kable powinien być ale jak dobrze pamiętam patrząc na regulator od strony wtyczki, radiatorem do góry to tak:
lewa strona góra czerwony kabel który daje prąd na instalacje (idzie chyba do stacyjki i przełącznika świateł, aku), u góry po prawej żółty z iskrownika na dole po prawej masa, po lewej biały z iskrownika , to tak na 90%
do modułu idzie 5 kabli, jeden (jeśli masa w instalacji to zielony) czarno zółty leci do cewki, dwa, impuls i prąd z iskrownika, a piąty to odcięcie zapłonu z stacyjki ;) ale jaka kolejność to nie pamiętam.

baca-23
Amator
Amator

Postautor: baca-23 » ndz 05 gru, 2010

No i to już jest coś ;P ja nie byłem w stanie do tego dojsć bo wtyczki poucinane i nie wiadomo było co i jak ;) ;P no ja pogrzebałem wczoraj dogłebnie w internecie i znalazłem też że :

regulator napięcia (4 kable) patrząc od tyłu wtyczki cyckiem do góry : lewy góra - czerwony, prawy góra żółty , lewy doł- biały i prawy dół zieolny a co gdzie to mozna juz kolorami ze schematu dojsc ;)

tutaj kolega adrol przedstawil jeszcze moduł - jutro bede grzebał i mam nadzieje ze wszystko wyjdzie ;) <luzik>

adrol

Postautor: adrol » ndz 05 gru, 2010

z tym modułem to by ktoś musiał się pofatygować, wyjść zmarznąć i zobaczyć jak z tymi kolorami, nie raz widziałem to opisane w necie ale nie mogę znaleźć

baca-23
Amator
Amator

Postautor: baca-23 » ndz 05 gru, 2010

No ja własnie też znaleść nie mogę <lol> zmagań ciąg dalszy co do regulatora napięcia to już rozgryzłem : prosze tutaj rozjaśnienie :

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a69 ... a9975.html

no prosiłbym kogoś by sie pofatygował : wystarczy ze cyknie zdjęcie kostki przy module . to by naprawde dużo dało ...

baca-23
Amator
Amator

Postautor: baca-23 » pn 06 gru, 2010

Panowie chciałem tylko zakomunikować że problem został rozwiązany . Dziś iskra się znalazła po dłuższych kombinacjach. Narysowałem schemat dla potomnych. tym razem dotyczący modułu:

Pozdrowionka :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b3 ... b544f.html

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pn 06 gru, 2010

No a ja nie wysłałem tych zdjęć bo byś mało tam widział i by dużego sensu nie było. Jaka była przyczyna braku iskry?

Wróć do „Pomoc”