Dargas, Spokojnie, bez spinki
GrzesQ pisze:Nie jestem pewien, czy szpilki będą wystarczająco długie.
Dargas pisze:Jeśli ktoś ścina cylinder do grubości cylindra 50ccm to, jakim prawem mają być za krótkie szpilki?
Dlatego napisałem że nie jestem pewien.
De facto, ktoś z forum pod opisem miał, że kupuje dłuższe szpilki.
Stąd moja niesubordynacja.
Dargas pisze:wał od 50ccm i od 107ccm jest tak samo wykonany
I tutaj psikus. Dawałeś wał do ekspertyzy metalurgicznej?
-Zapewne nie.
Otóż, silnik jest wykonany z różnych stopów, zazwyczaj są to 2 podstawowe składniki:
-aluminium, przykładowo kartery silnika
-żeliwo- chociażby tłok, ale też nie do końca, bo jest to stop żeliwa z aluminium.
Zmieniając procentową zawartość struktury metalu, uzyskujemy, zmieniamy jego cechy oraz m.in wytrzymałość. Nie przeczę, jeżeli "na oko" uważasz że są takie same, a jedynie różnią się długością wału korbowego,- masz rację. Natomiast jeżeli weźmiemy pod uwagę skład metalurgiczny, to już nie.
Dargas pisze: Bo twoje i moje 107ccm na 100% krócej pojeździ niż te 88ccm
Moje już nie pojeździ, przynajmniej u mnie. Ale co do wału, naprawdę jeżeli byłbyś chętny i opłacił koszt zbadania metalu 50, to przysięgam, rozłożył bym 110 i oddał wał swój do ekspertyzy

Dargas pisze:W dodatku to jest chińskie wykonanie silników to nie jest 2T tutaj nie jest wysilony silnik.
Silnik jest wysilony, każdy. Zwiększając jego obroty, chociażby..
Dargas pisze:Praktycznie ma tylko parę KM to tak jak ludzie mówią ze 107ccm ma 12KM a tak na prawdę ma 5,5KM.
Ani Ty, ani ja, nie oddawaliśmy moto na hamownie. Także nie ma sensu "strzelania" w przybliżone wartości silnika.
Pozdraw.