• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

16z do 110cc.

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Sp3r
Majster
Majster

16z do 110cc.

Postautor: Sp3r » pn 26 mar, 2012

Witam.
Krótko i na temat. Ostatnio gdy jechałem sprawdzić v-max, to bardzo się zdziwiłem, ponieważ wyszło coś ok 80-85 km/h. A widzę, że innym lecą 90/95, a nawet dochodzą do 100, w co raczej wątpię, ale cóż. Moje pytanie jest następnujące. Czy jak wsadzę zębatke 16z, to coś to da? Wczoraj sprawdziłem jaką teraz mam i jest tam jedynie 12z ;| Tak więc wymiana na 16z poprawi osiągi?
Ostatnio zmieniony pn 26 mar, 2012 przez Sp3r, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: 16z do 110cc.

Postautor: Szczepan » pn 26 mar, 2012

Sp3r, zmniejszy przyspieszenie ale da na prędkość ;)

adrol

Postautor: adrol » pn 26 mar, 2012

wymiana na 16 bardzo osłabi silnik, ale jazda stanie się przyjemniejsza i osiągniesz większą prędkość, ale żeby dokładnie stwierdzić jakie zmiany zajdą podaj:
Rozmiar tylnej opony (szerokość/wysokość opony i ile cali ma felga)
oraz liczbę zębów na tylnej zębatce.

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » pn 26 mar, 2012

Powiedz ogólnie jakie masz przełożenie i ile calową felgę, to coś dobierzemy odpowiedniego <cwaniak>
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Sp3r
Majster
Majster

Postautor: Sp3r » wt 27 mar, 2012

Felgę mam 18", opone później sprawdzę, bo i tak w Kwietniu będę wymieniał na nową. Tylną zębatkę sprawdzę później, to zedytuję. A zdawcza jak wspomniałem ma 12z. Przyśpieszenie jest w miarę, ale i tak chowa się do mojego mniejszego crossa 125'tki, który na 3 biegu mnie już prawie bierze, gdy ja jade na 4 i full manetka ^^

//Edit: Ah, może zrobi to jakąś różnice czy też nie, lecz zapomniałem dodać, że koło tył nie jest oryginalne. Jest dopasowane od Yamahy DT z 88 czy 93r bodajże. Lecz zębatka tył jest ta sama co w tamtym kole.

[ Dodano: |6 Maj 2012|, o 23:33 ]
Zapłon troche opóźniony mam, ale cóż :D Dopiero teraz w połowie Kwietnia wziąłem się za moto. Kupiłem nowe koło od Hyosung xrx 125, tzn. używane ^^ Wszystko gra, łańcuch się poprawnie układa, drgania nie ma, zostaje tylko rzęzenia, ale teraz takie inne... Jakby coś w przednim kole rzęziło czy coś, ale mniejsza. Wszystko jest git, tylko ten v-max mnie zastanawia. Wynosi gdzieś 80 km/h, nawet nie wiem czy tyle... Do 60-70 spokojnie jade, ale więcej to już się piłuje silnik. Przednia zębatka 14z, łańcuch 420h 130 ogniw, nie wiem czy ma to znaczenie jaki łańcuch. Natomiast zębatka na tyle ma 58 zębów. I pytanie jest następujące, co zrobić, żeby poprawić wynik prędokości nie piłując aż tak silnika. Jakie zębatki wpierdykać? :)
Ostatnio zmieniony wt 27 mar, 2012 przez Sp3r, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Mechaniczne”