• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Przeróbka pompy olejowej czy może przegroda? Stunt ride...

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Przeróbka pompy olejowej czy może przegroda? Stunt ride...

Postautor: BeNeK » czw 22 lis, 2012

Elo
Tematy podobne były (ogólnie o tym sporcie) ale ostatni jaki znalazłem jest już zamknięty więc postanowiłem założyć nowy...

Chłopaki... Kawasaki mam na rozkręceniu i nie wiem kiedy ukończę przeróbkę ramy... W tej sytuacji kiedy mam taki przestój myślałem by usprawnić silnik...

Słyszałem coś o jakiś odwróconych smokach w silniku czy coś ale nie znalazłem odpowiedzi jak to działa... Teoretycznie nasze silniki powinny wytrzymywać spore uniesienie góry silnika przy wlaniu do niego ok 800ml oleju... Jednakże ludzie którzy to robili jeździli naprzemiennie.... trochę zabawy i stuntu i normalnej jazdy... Niestety puki co kawasaki mam bez papierów więc puki nie braknie paliwa silnik prawie cały czas będzie łapał pion...
Dlatego myślę nad jakimiś przeróbkami umożliwiającymi lepsze smarowanie podczas wheelie...

Czy na początek tematu mógłby mi ktoś podrzucić jakieś tematy lub napisał co i jak?
Chciałbym zobaczyć jakiś temat o pompie oleju lub przegrodzie wraz ze zdjęciami, ale jakoś nie znalazłem...
Jeśli ktoś kiedyś coś takiego widział, linkiem nie pogardzę ;)

Jeśli ktoś ma naprawdę pojęcie o teoretycznej części tego tematu niech też piszę chętnie wysłucham tych którzy mają naprawdę coś do powiedzenia i ogarniają po nie co temat...

Gra może niezbyt warta świeczki bo "teoretycznie" silnik powinien się kupy trzymać... Jednakże po moich obserwacjach z jazdy whellie na tym silniku nie byłem specjalnie zadowolony więc przynajmniej pospekulowac nad przeróbkami chcę...

Za wyczerpujące temat odpowiedzi i linki lecą piwka lub pomógł ;)
Zapraszam do tematu ;)

LwG !!
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

tomas760
Praktykant
Praktykant

Re: Przeróbka pompy olejowej czy może przegroda? Stunt ride...

Postautor: tomas760 » śr 26 gru, 2012

można by zwiększyć obroty pompy oleju poprzez zmniejszenie koła na rozrządzie a większe na napinasz

adrol

Postautor: adrol » śr 26 gru, 2012

Jeśli chodzi o pompę napędzaną z rozrządu to się zmienia pompę na wydajniejszą, koszt około 100-200zł w zależności jak wydajną chcemy i jakiej firmy, przy pompach napędzanych z wału nie ma takiej potrzeby.
Te silniki nie mają smoka więc nie co odwracać, przegrody też za bardzo nie ma jak zrobić, najlepiej trochę więcej oleju wlać i jeździć na kole (przy normalnej jeździe będzie nam wyrzucać olej).

tomas760
Praktykant
Praktykant

Postautor: tomas760 » czw 27 gru, 2012

ja do swojej 50 wlewam zawsze cały litr i nic się nie dzieje. nie wypluwa.

lamus1

Postautor: lamus1 » czw 27 gru, 2012

Jak masz tą rurkę od odmy to polecam przekręcić ją do góry bo ci może olej się wylać przy łapaniu pionu.
Ostatnio zmieniony czw 27 gru, 2012 przez lamus1, łącznie zmieniany 1 raz.

tomas760
Praktykant
Praktykant

Postautor: tomas760 » czw 27 gru, 2012

tylko gdy ta rurka będzie do góry to woda się możne wlewalc

Awatar użytkownika
carlos
Weteran
Weteran

Postautor: carlos » czw 27 gru, 2012

tomas760 pisze:można by zwiększyć obroty pompy oleju poprzez zmniejszenie koła na rozrządzie a większe na napinasz

Wypaliło by takie coś ?? Bo mam 110cc na głowicy ze 125 i wałku rozrządu z40 ogólnie to jeszcze mam miedzianą uszczelkę 0,2mm i to ma się kręcić do tych 12000rpm :D i coś czuje że ta pompa nie wyrobi xD
Zumico GR500 swap Cagiva Mito 125 ---> Suzuki GS500

adrol

Postautor: adrol » pt 28 gru, 2012

carlos, wymiana pompy oleju to jedyne słuszne rozwiązanie + powiększenie kanału olejowego.
To nieźle, cieniutka ta miedziana, przeważnie robią minimalnie 0,5mm, pmaiętaj żeby dać ją na specjalny sylikon do uszczelek metalowych/miedzianych pod głowicę ;).

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » pt 28 gru, 2012

carlos pisze: Bo mam 110cc na głowicy ze 125 i wałku rozrządu z40 ogólnie to jeszcze mam miedzianą uszczelkę 0,2mm i to ma się kręcić do tych 12000rpm :D i coś czuje że ta pompa nie wyrobi xD
możesz zrobić fotki jak to wygląda ? ;>

adrol

Normalnie. Wczoraj przymierzałem głowicę od 125 do 110 i wchodzi w miare normalnie. Niech carlos zrobi i powie jak to będzie wyglądało.

lamus1

Postautor: lamus1 » pt 28 gru, 2012

tomas760, Ciekawe jak?Zaloży filterek to g*wno mu tam naleci. Pierd jak potłuczony,
Ostatnio zmieniony pt 28 gru, 2012 przez lamus1, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

Kacperoo, Widział ktoś jak wygląda odma od środka? chyba nie, bo jeśli olej tam wleci to może być poprowadzona w górę czy w dół i tak olej wyleci (a żeby woda wleciała do silnika przez odmę trzeba chyba podłączyć tam wąż ogrodowy, dyskusja na ten temat zbędna, bo odma powinna być w dół i tyle. Wiem co mówię, bo swego czasu nie robiłem nic innego po za jeżdżeniem na kole monkey'em i daxem i żaden z tego powodu się nie zatarł, jedynie kumpel zatarł swojego daxa, bo miał gówniany olej i zatkało mu kanał olejowy, w takim stanie zrobil jeszcze 2tys. km i do rozebrania silnik chodził, a tłok wyglądał jakby ktoś wsypał tam piasek i odpalił.

lamus1

Postautor: lamus1 » pt 28 gru, 2012

adrol, Wiem jak wyglada odma bo mam akurat rozebrany silnik :P Też doświadczyłem tego co twoj kolega z tym ze ja przzejechałem jeszcze 20 km i kaput.Tlok jak po 2 wojnie swiiatowej cylek to samo -.-

adrol

Kacperoo, Taka różnica, że to było w Hondzie i dlatego tyle pochodziło :D.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » pt 28 gru, 2012

Nawet żeby woda się wlała odmą to po 1 niewielkie ilości, a po drugie w połączeniu z rozgrzanymi częściami silnika i rozgrzanym olejem i tak szybko wyparuje...
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK

Lewa !!

Wróć do „Mechaniczne”