• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Tuning silnika 110

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Forumowicz22
Majster
Majster

Tuning silnika 110

Postautor: Forumowicz22 » sob 02 lut, 2013

Siemka mam zamiar troszeczkę pod tuningować silnik 110 a więc plany są takie :
Lekkie magneto od lifana
tłok hc
gaźnik pz26 lub mikuni vm22 (jeszcze nie wiem jaki proszę o pomoc w wyborze)
Zwiększenie napięcia iskry z 16k na 32k
filtr gąbkowy
sportowy wałek rozrządu(bardzo bym prosił o link do jakiegoś bo nie mogę żadnego znaleźć)
Cieńsza uszczelka 0.25mm
I tu jest moje pytanie jaką moc na tym secie mogę uzyskać i prędkość maksymalną ??

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Tuning silnika 110

Postautor: Bumek » sob 02 lut, 2013

Na seryjnych przełożeniach niewiele się zwiększy. Jak byś wstawił zębatki na vmax to ok. 110km/h, na więcej bym nie liczył ;)

ps: Ja na twoim miejscu pozbył bym się 110-tki i zainwestował w 125/140. Są one bardziej podatne na tuning i posiadają sprzęgło 3 tarczowe. :)
Obrazek

adrol

Postautor: adrol » sob 02 lut, 2013

Po pierwsze nie ma sensu tuningować 110, ale jeśli już chcesz to nie zakładałbym żadnego z wymienionych przez ciebie gaźników, wkładałbym mikuni VM26 jak na oryginalnego Cię nie stać to można kupić podróbkę za połowę ceny.
sportowy wałek na ebay można znaleźć, ale trudno powiedzieć jaki przyrost mocy da, bo sprzedawcy nie podają żadnych parametrów. Co do zwiększenia napięcia to ściema po prostu możesz kupić lepszą cewkę WN, a to koszt 150-300zł.
filtr gąbkowy to normalne. Ogólnie plany dobre, ale ile zamierzasz wrzucić w ten silnik ? Lepiej wsadzić coś z sprzęgłem na skrzyni, jakąś 125-160.
pamiętaj też, że będziesz mieć problemy z sprzęgłem, bo nie jest przystosowane do takiej mocy.
Co do tego ile możesz osiągnąć to na seryjnej głowicy to coś w okolicach 10km, także szału nie ma.

Forumowicz22
Majster
Majster

Postautor: Forumowicz22 » sob 02 lut, 2013

A z głowicą od daxa v3 duzo to zmieni ??
A ze 125 z podobnym setem ??
Ostatnio zmieniony sob 02 lut, 2013 przez Forumowicz22, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
qater
Specjalista
Specjalista

Postautor: qater » sob 02 lut, 2013

Ze 125 myślę ze ok 14km uzyskasz :P
JeÂśli pomogÂłem i chcesz siĂŞ odwdziĂŞczyĂŚ postaw piwko :D

adrol

Postautor: adrol » sob 02 lut, 2013

Daxy nie miały głowic 3v tylko to jest chiński wymysł, oczywiście dużo lepiej niż na serii, ale nie znajdziesz do tego tłoka HC.
Nie wiem ile chcesz wydać ale wyjdzie to w okolicach 1000zł, moim zdaniem lepiej sprzedać ten silnik dorzucić jeszcze trochę i kupić 160 ktora ma ok. 18km i duży moment obrotowy w serii, a jeszcze są duże możliwości tuningu :) (jak jesteś chętny to info na pw)
Biorąc na warsztat 125 prawdziwe, dalej masz sprzęgło na wale ma 3 tarcze, więc jest nieco lepsze, masz ogromny wybór wałków rozrządu i do tego sa tańsze niż w 110, masz wydajniejszą pompę oleju, głowicę z dużymi zaworami i wytrzymalszą resztę, jeśli chcesz koniecznie tuningować to bierz najlepiej 125 z sprzęgłem na skrzyni (ok 1000zł) albo 140, a jeśli nie chcesz wydawać takiej kasy to zwykłą 125 już dostaniesz za 400zł, a jeśli zależy Ci na dużej mocy to bierzesz 160 i cieszysz się dużą mocą i v-maxem w granicach 140km/h do tego jeszcze duze możliwości tuningu :).

Awatar użytkownika
mateusz
Praktykant
Praktykant

Postautor: mateusz » pn 04 lut, 2013

sorki ze się dołączam ale mógł byś podaj link do dobrego 160cc? z góry dzięki :>

adrol

Postautor: adrol » pn 04 lut, 2013

Pw poszło ;).

Wróć do „Mechaniczne”