Postautor: klemens244 » śr 24 wrz, 2014
Junior: Zakupiłem głowicę od 125 ccm /wiele artykułów o tym tu zamieściłem swego czasu/ i zamontowałem do silnika P152FMI, czyli 110 ccm. Wzwiązku z tym, że zawory są 27 i 23 mm musiałem swój płaski tło zfazować wgłębienie na większy zawór /szlifierka kątowa/. Oryginalne silniki 125 ccm maja średnicę tłoka bodajże 56 mm i właśnie sworznie 14 mm. Rozmawiałem w styczniu z Chińczykami o tym, więc przeprowadziłem eksperyment przerabiając pojemność. Stąd wnioski na żywym organizmie. Podobnie jak przerobienie skrezyni swojej z 0,1,2,3,4 na europejską i motosyklową 1,0,2,3,4. To może byś mój spam.
Zadałem pytanie alibabie /chiński większy potentat bliźniaczego ebayu/ o cenę i koszt sprowadzenia pojedynczych silników 125, 140 ccm dla siebie. Właśnie otrzymałem re: brak podania nr telefonu uniemożliwia odpowiedź. Ale jaja. Musżę zaraz uzupełnić ankietę. Ich odpowiedź podam tu publicznie. Może zbierzemy w zimie z 5-u chętnych i ściągniemy większą ilość tych jednostek. Byłoby w hurcie TANIEJ, bo ok. 1000 zeta z dostawą za 140 ccm. Szukałem we wrześniu chętnych na to, ale coś chłopcy wymiękli poza biernym zainteresowaniem. Wracam do uzupełnienia ankiety, chyba, że was to nie dotyczy/nie interesuje to odpuszczamy tutaj temat.
Shark: rozmawiałem z kilkoma osobami m.in. z Damianem Juszczakiem, który takie silniki z Z40 sprzedaje. On taż to potwierdza z uwagi na inną konstrukcję głowicy. Niestety gówniany materiał na "utwardzone" wałki rozrządu powoduje tak czestą konieczność regulacji luzów zaworowych. W ścigaczu.pl znajdziesz duzy artykuł o wzniosie i ewolwencie krzywek. Ciekawa sprawa.