• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Z chińczyka na ....................... chińczyka ? wtf?

Zaprezentuj swoją maszynę
michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Z chińczyka na ....................... chińczyka ? wtf?

Postautor: michau_ek » pn 23 lip, 2012

Ostatnimi czasy kupiłem sobie Ferro 901, rok 2011, zapłaciłemm mało jak za taki motorek...wszystko ogólnie było sprawne - na miejscu. po paru dniach okazało się, że wiele jest do zrobienia - na szczęscie to tylko pierdoły takie jak, niedziałający kierunkowskaz, otarta lampa przód, niedziałająca żarówka, niedziałający zamek siedzenia. wszystko udało się usunąć bez wkładu finansowego. Został mi jedynie przekłamujący licznik (mój v max to 45 km/h -.-), chyba kupie rowerowy i nie będę się tym zamartwiał.

Ogólnie w nadwoziu w tej chwili prawie wszystko jest sprawne - licznik :F (nawet światła krótkie działają, coś nie stykało ale pod wpływem wibracji się naprawiło xD).

Silnik został przełożony z ogara, czyli siedzi teraz tam 110ccm (pseudo 125 :\\) i gaźnik pz20 :P ( mikuni daje duży przyrost mocy, lecz teraz chcę aby w tym chinczyku wszystko było idealne, a markowego gaźnika nie umiałem wyregulować tak, aby po odrkęceniu manetki idealnie równo weszedł na obroty... w każdym razie mikuni na sprzedaż raczej ;P ). Silnik ma problemy z rozrusznikiem ( http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?p=69821#69821 help), lecz reszta działa dobrze, przebieg silnika to jakies 3000km.

Na chwilę obecną, jeżdze nim codziennie, 6300 km zrobione mam, ogólnie motor robi większe wrażenie niż ogar..( przez ponad tydzien użytkowania, 5 osób spytało co to za motor, ile zapłaciłem itp, oczywiście mówili, że ładny :D) mi on się podoba, przekonałem się nawet do tej owiewki. no i do tego wygoda jest nieporównywalna.. jak w każdym chinczyku oczywiście są wibracje, ja się już do nich przyzwyczaiłem, więc jest dobrze. plastiki troche trzeszczą, lecz nie jest najgorzej. co mnie bardzo cieszy - bak 17 litrów, koniec z dolewaniem co 2 dni (ogar style).

jeszcze osiągi..< waga robi swoje, 20 kg motor jest cięższy niż ogar no i jeszcze to co jest w baku a zalałem za 70 zł ;c >zryw ma zdecydowanie gorszy niż ogar, przełożenia to coś koło 14/38?, v maxem też nie powala ale 90 km/h jest osiągalne (tak naprawde w ogóle się nie czuje tej prędkości na tym), z delikatnej górki setke się bujnie. może nagram jakiś wyścig (będę je nagrywał, choćby nie wiem co, ja tak mam) z yamahą dt 50, bo kumpel kupił takową.. i nie będzie pierdolenia, że zmęczona itp bo przebiegu ma tylko 1600 km xD.

wypisałem chyba wszystko, brawo dla tych którzy przeczytali ;P

fotki: http://bikepics.com/members/michauek/11z1250/
Ostatnio zmieniony sob 01 gru, 2012 przez michau_ek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Vesper
Weteran
Weteran

Re: Z chińczyka na ....................... chińczyka ? wtf?

Postautor: Vesper » pn 23 lip, 2012

B. ładny Ferro :D Szkoda tylko, że z tym starym tłumikiem :S (jakby co mam ten nowy na sprzedaż). Oby służył godnie i bezawaryjnie ;]
JeÂżeli Ci pomogÂłem, moÂżesz daĂŚ "PomĂłgÂł", lub "Browca" :)

Awatar użytkownika
BarneY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: BarneY » pn 23 lip, 2012

Bardzo ładny :)
JeÂśli pomogÂłem - postaw browarka :D

DziĂŞki :)

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » pn 23 lip, 2012

Super !! ale wydech hoojowy szkoda że nie ma przelotu :P

Planujesz jakieś modyfikacje ;> i ile za to dałeś :))

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » pn 23 lip, 2012

dałem niecałe 1600 zł, wydaje mi się, że to mało jak za w miare dobry stan.. no i 1 roczny motor :)

dziś ma ktoś przyjechać ogara oglądać więc myśle, że jeszcze mi się zwróci zakup tego ferro :D

wydech.. coś trzeba będzie z nim zrobić, lecz priorytet to sprzedaż ogara ;P

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Szczepan » pn 23 lip, 2012

Ładne Ferro no i cena mała :D Tłumik jak tłumik, ważne że jest ;)

Awatar użytkownika
EDEKNWZ
Weteran
Weteran

Postautor: EDEKNWZ » pn 23 lip, 2012

bardzo ładny motorek pozdrawiam :p

Awatar użytkownika
lukasz
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900 '09
Podziękował : razy

Postautor: lukasz » wt 24 lip, 2012

Ładnie wygląda :)
Szerokości i bezawaryjności

Radeck14

Postautor: Radeck14 » wt 24 lip, 2012

Zarąbicha żeby nie przeklinać :) Świetnie że 110cm. Gdybyś kiedyś miał kasę i żadnych głównych wydatków to mógłbyś poszukać szerszych laczków... wtedy byłby idealny...

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » sob 28 lip, 2012

dobra - troche bardziej jest to awaryjne niż ogar...

padła rzecz o której bym nawet nie pomyślał - tłumik pękł na 2 częsci... oczywiście już wszystko zaspawane ale została mi urwana szpilka wydechu - na chwile tak zostanie, po wakacjach się ogarnie (tydzien nad morzem).

sam silnik ma przebiegu nieco ponad 3100 km.

na prawie pełnym baku zrobiłem (zalany za 70 zł) 500 km. normalnie policzyłbym spalanie itp ale w tej chwili mi się nie chce :D
Ostatnio zmieniony sob 01 gru, 2012 przez michau_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » sob 28 lip, 2012

pęk ależ iż masz otwór na wydech w głowicy dalej i trzeba było przerobić mocowanie...

też tak miałem po zmianie na 110cc
przeróbka mocowania tak by tłumika nie trzeba było choć minimalnie go naciągać

china to china z tym trzeba jak z niemowlakiem :>
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » wt 07 sie, 2012

ot ciekawostka, przestały mi działać migacze wczoraj, okazało się, że to przerywacz.. co tam 10 zl przeżyje, lecz dziś z kolega wzieliśmy "na warsztat" honde city fly (pseudo enduro, silnik pionowy 125cc w 4t, bardzo fajny motorek), i patrze, coś wygląda jak chinski przerywacz kierunków, no to ja sam sie pytam o co chodzi w każdym razie wziąłem, podłączyłem do ferro i wszystko jak ta lala, jeśli przerywacz jest japoński (mam nadzieje, że tak) to mam w chinczyku część japońca (regulator napięcia, gaźnik spokojnie by do chinczyka podeszedł, coś jednak jest "na licencji hondy" a silnik ten sam co montowany w zetkach 125 itp)
co do hondy... jak ktos chce historie poczytac, prosze bardzo - odpaliła, wymaga regulacji itp ale to nie ważne, gdy ją pchaliśmy z kumplem nie chciała za chiny odpalić, później ja już zrezygnowany ledwo pcham za kiere, j*b załapała, przepustnica w gaźniku zacięta, linki sprzegła nie ma, pociągneła jak cholera, do 20 km/h biegłem za nią (nie umiałem nawet zgasić), potem puściłem... przejechałą koło 10 metrów idealnie prosto ;o potem krawężnik, małe whelie i ściana bloku zaliczona jako iż koledze motoru w ogóle szkoda nie było (stał w garażu, powypadkowy, nie palił itp) to się nie zmartwił, że prawy kierunek złamany i osłona tłumika porysowana... oczywiście cała była rozłożona, akumulator na zipach, więc siedzieć nawet nie było jak.

pozostało ogarnąć: rozrusznik, licznik, szpilke wydechu i motor jest w bdb stanie (gdyby nie lekko pekniety klosz i zarysowania byłby ideał) (mój chinczyk rzecz jasna)

@@

wczorajsza honda po godzinie mojej i kolegi pracy ma się tak: http://youtu.be/UxiumDthtck

właściciel hondy posiada też piaggio x9? w każdym razie duży skuter 125cc, nie byłbym soba gdybym nie porównał do chinczyka :F http://youtu.be/5qy22ysAKrQ

szpilka wydechu naprawiona, powrócił cichy i miły dla mojego ucha dźwięk.

sprawdzałem dokładnie v max, wg. licznika Piaggio x9 jest to 95 km/h, wg.gpsa 92 km/h - nie ma źle :)

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » wt 07 sie, 2012

Te twoje wyścigi są eleganckie :D czekam na więcej oklaski

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » śr 08 sie, 2012

no ostro :D cały czas z tymi 2t się łapiesz :D

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » śr 08 sie, 2012

Jakie masz teraz przełożenia? :)
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Wróć do „Nasze motocykle”