• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Romet Ogar 900 gaśnie przy redukcji biegów

sebox321
Majster
Majster

Romet Ogar 900 gaśnie przy redukcji biegów

Postautor: sebox321 » ndz 20 kwie, 2014

Witam jestem nowy na forum :) Ostatnio zakupił Rometa Ogara 900 i miałem z nim taki problem, ze po odkręceniu całej manetki nie chciał jechać i spadał z obotów aż zgasł. Odkręciłem swiece i okazało się, ze jest cała czarna, wyczysciłem wyregulowałem gaźnik (zwiększyłem dawkę powietrza.) Odkręciłem śróbkę od mieszanki o 2 obroty i świeca teraz ma kolor kawy z mlekiem. Ale powstał nowy problem bo na takich ustawieniach gaźnika Ogarek gaśnie mi jak wciskam sprzęgło i redukuje sobie powoli biegi przed dojechaniem do skrzyżowania albo jak wrzuce luz. Zwiększanie obrotów nic nie daje a jedynie silnik zaczyna pracować nie równo. Ogarek przestaje gasnąć dopiero wtedy jak śróbka od mieszanki jest wykręcona o pół obortu ale wtedy zalewa go i ma duze spalanie. Ktoś z was miał podobny problem i wie czym to jest spowodowane?

Awatar użytkownika
kaccerski
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Romet Ogar 900 gaśnie przy redukcji biegów

Postautor: kaccerski » ndz 20 kwie, 2014

lewe powietrze :)
"Prowizorka Trzyma Lata ! "
"nie sztuka jest kupiĂŚ i jeÂździĂŚ "
JeÂśli pomogÂłem, Postaw piwo ! :)

http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=9069

router A500 140 ccm By Kaccerski, zapraszam :D

Pozdrawiam :)

sebox321
Majster
Majster

Być moze to przez lewe powietrze bo na luzie ma takie skoki obrotów. Jak mu przygazuje to obroty już nie spadną do takich niskich jak sa po odpaleniu tylko są lekko wyższe i silnik pracuje nie równo. Te lewe powietrze moze łapac z króćca od filtra powietrza który jest już trochę po pękany? Tzn. ta guma jest już stara i sie zrobiła taka w stylu starej opony, ze takie pęknięcia płytkie są. Jutro odpale i psikne jakimś dyzodorantem i sprawdze czy bedą rosły obroty jeśli tak to nawet nie biore się za ponowną regulację gaźnika tylko wymienie ten króciec albo go uszczelnię. Możesz mi doradzić jak regulowac gaźnik w tym typie silnika? Bo dotychczas miałem tylko skutery a tam jest inna budowa gaźnika :/

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » ndz 20 kwie, 2014

sebox321, Śruba od regulacji o 1/4 obrotu w lewo lub w prawo zależnie od koloru świecy.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

sebox321
Majster
Majster

No właśnie z tym kolorem świecy jest u mnie różnie. Śróbkę od regulacji mieszanki wykręciłem o 2,5 obrotu co wydaje mi się za dużo ale silnik ładnie wkręcał się na obroty to przejechałem się i od razu po przejechaniu zgasiłem silnik wykreciłemświecę i miała kolor kawy z mlekiem. A jak Ogarek po kolejnej przejażdzce pochodził chwile na obrotach jałowych to swieca była cała czarna i okopcona a wydaje mi się, ze tak nie powinno być jakby gaźnik był dobrze wyregulowany. Tak samo przy takich ustawieniach mam problem z tym, ze gasnie mi silnik przy redukcji biegów przed skrzyżowaniem albo wrzucaniem luzu przed światłami co jest strasznie denerwujące :/

Awatar użytkownika
Czyżu15
Weteran
Weteran

Postautor: Czyżu15 » pn 21 kwie, 2014

dziwne że na wolnych chodzi a gdy zrzucasz bieg silnik gaśnie, mogłbyś to nagrać? lewe moze łapać z głowicy do króćca, psiknij w te okolice dezodorantem w czasie gdy silnik będzie na jałowych obrotach, jeśli wzrosną to znaczy że łapie lewe, profilaktycznie wyczyść filtr powietrza, może od paliwa wymień, to koszt 3zł
only vag

sebox321
Majster
Majster

Postautor: sebox321 » pn 21 kwie, 2014

Niestety nie mam jak nagrać tego jak mi gaśnie podczas jazdy :/ Na wolnych obrotach o dziwo nie gasnie ale czasami słychać jak silnik troche spadnie z obrotów i zaraz wróci do poprzednich tak jakby chodził nie równo. Może to wina złej regulacji gaźnika, może za bardzo wykręciłem śróbkę od mieszanki? Gdzieś czytałem, że powinno być 1,5 obrotu i wtedy kręcić o 1/4 obrotu w zależności od koloru świecy tak jak pisał ReallY . Dzisiaj sprawdzę szczelność króćca filtra powietrza i głowicy.

Awatar użytkownika
Czyżu15
Weteran
Weteran

Postautor: Czyżu15 » pn 21 kwie, 2014

sebox321, sprawdź jeszcze przerwę na świecy
only vag

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » pn 21 kwie, 2014

sebox321, podkręć sprzęgło, u mnie też gasł przy dojeżdżaniu do skrzyżowania. Wkręć go na obroty i trzymaj go. Jeśli obroty będą falowały, to łapie lewe, a jeśli będzie szedł ciągiem, to trzeba szukać przyczyny gdzieś indziej.
Bayeriche Motoren Werke

sebox321
Majster
Majster

Jak go wkręce na obroty to ani nie spadają ani nie zwiększają się, trzyma takie same az puszcze manetkę. Dodam, ze po puszczeniu manetki nie gaśnie. Własnie ostatnio popuściłem trochę sprzęgło bo jak jechałem na 4 biegu to miał wysokie obroty a powoli jechał tak jakbym go lekko na sprzęgle trzymał.

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Czyli nie łapie Ci lewego. Ale z tym gaśnięciem, skoro już sprzęgło regulowałeś, to przyczyna musi być gdzieś indziej hmmm. Może tarcze sprzęgła kończą swój żywot.
Bayeriche Motoren Werke

sebox321
Majster
Majster

A takie gaśniecie może być winą przytartego cylindra? Ogarka kupiłem od gościa który go nie oszczędzał a jak go zapytałem jaki olej lał to mówił, ze nie wymieniał oleju od nowości i widać, ze na kole próbował jeździć bo błotnik z tyłu jest lekko przytarty.

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Możliwe. Warto zobaczyć, uszczelki nie kosztują majątek, a nowy zestaw 72cc w razie czego 150 zł kosztuje, więc rozbierz i zobacz :)
Ewentualnie porób zdjęcia, a my Ci ocenimy.
Bayeriche Motoren Werke

sebox321
Majster
Majster

Dzisiaj popsikałem dezodorantem łączenia między gaźnikiem i głowicą tak samo cały króciec od filtra powietrza na którym widac już pęknięcia ze starości i silnik nie wchodził na obroty tylko cały czas trzymał takie same więc przypuszczam, ze nie ciągnie lewego powietrza. Mam jeszcze jedno pytanie ale już nie będe zakładał nowego tematu tylko zapytam tutaj. Dzisiaj wymieniłem magneto razem ze statorem na 6 cewkowe. Nowe magneto jest troche lżejsze od starego, przynajmniej tak mi się wydaje. To w niczym nie będzie przeszkadzało? Dodam, ze po wymianie magneta Ogarek ma większe drgania na wolnych obrotach niż wcześniej ale podczas jazdy zachowuje się tak samo jak poprzednio. Czasami słychać takie jakby stukanie ale po ściągnięciu pokrywy magneta nie widać żadnych śladów żeby coś o coś stukało.
Ostatnio zmieniony wt 22 kwie, 2014 przez sebox321, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pomoc”