• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Silnik gaśnie

Awatar użytkownika
cowboy149

Silnik gaśnie

Postautor: cowboy149 » wt 04 sty, 2011

Siema mam problem z Romet Komar silnik po zagrzaniu zaczyna się dusić, gaśnie i nie da się go odpalić (gdy ostygnie pali od pierwszego kopa i potem znowu to samo <nerwus> ). Nowa cewka, iskra w porządku, nowe magneto, kompresja w porządku, nie wiem co to może być. pomocy

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Re: Silnik gaśnie

Postautor: Yautja » wt 04 sty, 2011

Po pierwsze:to nie jest forum od komarów,ogarów i motorynek-to jest forum od motorowerów 4t z charakterystycznym silnikiem
Po drugie:albo masz chiński zestaw z allegro i tłok puchnie,albo gaźnik jest uszkodzony
Obrazek

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Dargas » wt 04 sty, 2011

Wg mnie na 100% puchnie tłok.

Awatar użytkownika
piotrus96
Weteran
Weteran

Postautor: piotrus96 » wt 04 sty, 2011

To może być puchnący tłok tak jak mówi Dargas. Mam ogara 205 i też taki coś mam. Może pomóc regulacja gaźnika. Sprawdź też iglicę zmień pozycję tej blaszki (nie wiem jak jest u ciebie ale u mnie im wyżej jest to więcej pali i się czasami dusi). Zobacz też w zapłon tzn wyreguluj go dobrze...

Awatar użytkownika
cowboy149

Postautor: cowboy149 » wt 04 sty, 2011

Yautja
Po pierwsze: nie kupuje części na allegro bo tam nie wiadomo jakie gówno wyślą
Po drugie: mój komar ma ponad 20 lat i wkładam do niego tylko sprawdzone części
Po trzecie: nie mam uszkodzonego gaźnika

piotrus96
Dzięki za post oklaski , pomogło wyregulowałem gaźnik, obniżyłem tą blaszkę (przez co mniej pali) i przestał gasnąć. Wcześniej tak po ok. 30 min.. gasł, a teraz pracował 1h i nie zgasł.
Ostatnio zmieniony wt 04 sty, 2011 przez cowboy149, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

cowboy149, cieszę się ,że dbasz o sprzęt
Bo dzisiaj te zestawy na allegro to sama chińszczyzna,najlepsze są części ZMD
Obrazek

pindol

Postautor: pindol » wt 04 sty, 2011

Yautja, jak to udowodnisz że te części są złej jakości i tylko nadają się do kosza, a z tym ZMD to żeś wyskoczył.... owszem za prl-u to takie części były ale o ile mi wiadomo dzisiaj już się tego seryjnie nie produkuje. Piszecie ludzie aby tylko wyznać swą rację, ma ktoś z was motor lub motorower z minionej epoki, chyba nie wszyscy a ci co nie mieli i nie mają to jak widzę to zawsze mają najwięcej do powiedzenie bo gdzieś coś przeczytał i teraz roznosi takie stereotypy. Ja mam czeski sprzęt i jakoś kupuje polskie części i chodzi to najnormalniej w świecie. Wy jakoś też kupujecie chińskie części do ogarów i jakoś to jeździ.

AYautja, widać że nie wiesz o co biega, bo piszesz że te zestawy to chińszczyzna, chyba do ogara a do zabytków to produkcja jest polska.

adrol

Postautor: adrol » wt 04 sty, 2011

większość chińskich części na allegro bądź gdzie indziej są badziewne, szczególnie jeśli chodzi o takie elementy jak tłok, są wykonane ze zbyt małą dokładność, z gorszych stopów metali, słabiej hartowane, w skrócie nadają się do kosza, fakt będą jeździć, jedne lepiej drugie gorzej, ale fakt że to badziewie nic nie zmienia.
Po za tym jeśli się nie zgadzasz z czyimś zdaniem można to zrobić w kulturalny sposób nikogo nie obrażając.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

pindol, tak naprawdę nikt ci nie powie skąd są te zestawy...ja bym wolał zamontować oryginalny cylinder 50 ccm ZMD niż jakiś 60 ccm z allegro(realne 55 ccm,zresztą nic nie daje).A sam mam motorynkę no i niestety przez brak dostępu do dobrych,oryginalnych zestawów mam zamontowane 60 ccm
Obrazek

pindol

Postautor: pindol » wt 04 sty, 2011

adrol pisze:można to zrobić w kulturalny sposób nikogo nie obrażając.

Nie no to jest poprostu żałosne, wskaż mi w moim poście jakieś obraźliwe słowa, bo jeśli uważasz że ten tekst jest obraźliwy to świadczy o tym że jesteś jeszcze dzieciak i tyle.
Yautja, Jak nie chcesz montować tego polskiego ''60ccm'' to idziesz do tokarza, on ci robi szlif i masz dalej oryginalną dobrą część, do tego kupujesz sobie tłok, dobrze docierasz i masz wyrąbane <lol>

Aha motorynka była produkowana w polsce zas jawki i inne czeskie sprzęty były produkowane w czechach. I tam naszczęście robią części oryginalne oczywiście 2x droższe od podróbek. Niestety w posce tego nie ma, a popyt by był na te części :)

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

No tak,tylko przydałyby się pierścienie po pierwszym szlifie
Obrazek

Awatar użytkownika
cowboy149

Postautor: cowboy149 » śr 05 sty, 2011

pindol; ma rację z tym popytem bo znam bardzo wiele osób które potrzebowały owych części i musieli je sprowadzać z czech

//ok fajnie ale nie odbiegajcie od tematu panowie, kolega już naprawił usterke a wy dalej klepiecie... ;]
pavaczek
Ostatnio zmieniony śr 05 sty, 2011 przez cowboy149, łącznie zmieniany 1 raz.

adrol

Postautor: adrol » śr 05 sty, 2011

charakter wypowiedzi był wyśmiewczy, no i w innych swoich wypowiedziach użytkownik pindol pokazał poziom swojej kultury osobistej, który jest zdecydowanie na niższym poziomie niż reszta użytkowników, no i typowo musiał coś odpowiedzieć na mój post tak w woli ścisłości jakby ten użytkownik jeszcze chciał poczytać wiadomości ;)

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » śr 05 sty, 2011

Wróćmy do tematu :)
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » śr 05 sty, 2011

cowboy149, powiedz czy silnik działa jak należy nie gaśnie czy coś i wtedy pomyślimy czy zamykamy czy nie bo się syf robi

Wróć do „Pomoc”