• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Spaliny z odmy 139 FMB

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Tomek paluch
Uczeń
Uczeń
Pojazd: FMI/FMB

Spaliny z odmy 139 FMB

Postautor: Tomek paluch » czw 19 maja, 2016

Witam. Niepokoi mnie wylot spalin w niewielkiej ilości z odmy przy gazowaniu, kolor spalin siwy, czy może to być coś niepokojącego, mimo to silnik pracuję jak dawniej czyli dobrze :) Pozdrawiam.

rafost
Uczeń
Uczeń

Re: Spaliny z odmy 139 FMB

Postautor: rafost » czw 19 maja, 2016

Przedmuchy na pierścieniach, pewnie już tak nie trzymają ciśnienia. W najgorszym przypadku pęknięcie tłoka, ale wtedy wyraźnie by osłabł i mocno dymił z odmy. Jak chodzi tak samo to użytkować, chyba że zacznie słabnąć i dymić to będzie wymiana pierścieni co najmniej. Chociaż w dłuższą trasę bym się nim nie wybrał.

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: Smolarek » czw 19 maja, 2016

To co najbardziej prawdopodobne to uszczelka pod głowica poszla od stony rozrządu kwestia czasu jak zauważysz pogorszenie pracy. W każdym bądź razie góra silnika do roboty. W każdym badz razie wymień tłok pierścienie i uszczekle i problem z glowy tylko po 250 km dokreć głowice bo znowu ci huknie uszczelka.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » czw 19 maja, 2016

nie stal dluzsza chwile?
Jezdzij, jak zacznie slabnac itd. To jak kolega napiisal, tloczek, pierscienie i uszczelki nowe, pod cyla, pod glowice, dotrzyj spokojna jazda i ogien :D

Awatar użytkownika
Tomek paluch
Uczeń
Uczeń
Pojazd: FMI/FMB

Postautor: Tomek paluch » czw 19 maja, 2016

Własnie o to chodzi, że silnik jest po wymianie cylindra i głowicy tzn. kompletu 72cm. jak już wcześniej pisałem na mocy nie traci kompresja 8-9 bar to chyba w normie, głowica dokręcana wcześniej, w sumie ciśnienie mówi samo za siebie, że przedmuchów to chyba raczej nie ma, sam już nie wiem. A może uszczelniacz zaworu, nie chcę tak w ciemno go rozbierać, ale jak będę musiał to trudno :)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Postautor: to&owo » czw 19 maja, 2016

ile przelotu na tym masz? póki co nie ruszaj, chociaż ja kiedyś założyłem używaną uszczelkę do nowego zestawu i tak było jak u ciebie. znaczy miała być jak nowa, okazało się, że ma defekt i od razu ją wydmuchało :) (9 ba ciepłym ok, 8 trochę słabo.

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » czw 19 maja, 2016

72 powinno mieć koło 10bar pamiętaj że tłok wypukły dopręrza ten zestaw więc twój wynik jest dość słaby .
Jak powiedziałem śruby po zmianie zestawu dokręcasz po około 250 km przebiegu poprzez zluzowanie zwilżenie np.wd40 i ponowne dokręcenie tylko z wyczuciem żeby nie przegiąć. niestety nic innego nie daje takich objawów, uszczelniacze jak chcesz to możesz spróbować wymienić zawsze to nowa część w sprzęcie.

rafost
Uczeń
Uczeń

Postautor: rafost » pt 20 maja, 2016

Uszczelniacze zaworowe to na pewno nie są przyczyną. Jak uszczelniacze zaworowe puszczają olej to dymi z rury wydechowej jak dwusuw zaraz po uruchomieniu gdy silnik jest zimny, a gdy się nagrzeje to dymienie ustępuje.

Wróć do „Pomoc”