• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

lifan lf120 gaźnik Molkt problem z regulacją

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
combiasty
Amator
Amator
Pojazd: barton fighter

lifan lf120 gaźnik Molkt problem z regulacją

Postautor: combiasty » pn 25 lip, 2016

Witam panowie mam taki problem a mianowicie:
Posiadam silnik lifana 120cm (monster), zakupiłem do niego dedykowany gaźnik molkt 26mm rekomendowany przez mrf, i za cholerę nie potrafie go wyregulować.
silnik ładnie na nim ciągnie ale....
jak się zagrzeje to obroty są tak niskie ze czasem potrafi zgasnąć ( na zimnym tego nie ma obroty eleganckie) a na pełnej manetce dokręca się do 9-10 tys i tak skacze przy czym kopci na czarno jak mu się odkęci manetke jak TDI.
Regulacja składu mieszanki poprzez kręcenie srubką nic nie daje tzn. czy sruba wkręcona na max czy wykręcona nawet o 4 pełne obroty nic nie zmienia.
regulacja położenia iglicy poprzez opuszczenie iglicy poprawiła srednie obroty ale dalej nie potrafię wyregulować wolnych\jałowych czy maxymalnych

dodam tylko że zawory ok, silnik w bdb kondycji przebieg około 1800km

Swieca po wykręceniu czarna okopcna plus na odpalonym silniku czuć spaliny aż szczypie w oczy hah

Może ktoś ma ten gaźnik w lifanie 120 i podpowie jakie ustawienia dobrać obecnie dysza główna to 102

proszę o przeniesienie do działu z poziomym cylindrem bo przez przypadek dodałem do pionowego

Przeniosłem :) //lukasz

benzerek
Uczeń
Uczeń
Pojazd: Benzer Shaft72

Re: lifan lf120 gaźnik Molkt problem z regulacją

Postautor: benzerek » pn 25 lip, 2016

Może za ciasne luzy zaworowe masz i na ciepłym się nie domykają i dlatego gaśnie czasem. Z gaźnikiem to możesz jeszcze o jeden ząbek zubożyć mieszanke na iglicy a jak to nie pomoże to dysze wymień na mniejszą.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pn 25 lip, 2016

dysza na mniejszą. Ewidentnie dławi go nadmiar paliwa. Jaki masz filtr powietrza?

combiasty
Amator
Amator

Postautor: combiasty » wt 26 lip, 2016

a więc tak:
zawory i ogolna kondycha silnika w stanie bdb

Dysza.. podejrzewam że za duża, a filtr stożek podwójny gąbkowyod MRF dedykowany do tego właśnie gaźnika

może jest tu ktoś kto ma ten gaźniki podpowie od jakiej dyszy to zacznie dobrze chodzic

Zastanawiam się czy jak zmienie dyszę główną czy problemy zniką i da się wyregulować obroty biegu jałowego czy też trzeba zmieniać dysze wolnych obrotów...
ogólnie gaźnik fajny bardzo szybko reaguję na manetke ale cokolwiek do niego znaleźć typu dysze , info na temat ustawienia pływaka graniczy z cudem

benzerek
Uczeń
Uczeń

Postautor: benzerek » wt 26 lip, 2016

Iglice podniosłes maksymalnie? Dysza 102 to nie jest duzo a jak zmienisz na 90 to może być za mała.

combiasty
Amator
Amator

Postautor: combiasty » śr 27 lip, 2016

Ale jak podnieść jak już zalewa tzn. Świeca czarna mocno okopcona i do tego pali 3,7 litra na setkę

combiasty
Amator
Amator

Postautor: combiasty » śr 27 lip, 2016

Iglice odpuściłem max w dol to trochę poprawiło obroty w średnim zakresie tzn ok 4-5 tys. Już nie szarpie ale dalej swieca czarna wolne obroty faluja i potrafi zgasnac jak jest mocno rozgrzany

benzerek
Uczeń
Uczeń

Postautor: benzerek » śr 27 lip, 2016

No tak przejęzyczyłem sie oczywiscie chodziło mi o opuszczenie iglicy maksymlnie sorrki, a nie podwiesza ci sie zawór ssący bo ja tak miałem to świeca była ciągle czarna i nie dało sie wyregulować gaźnika i ciepły gasł, zwiększyłem luz zaworowy i świeca idealna, już nie gaśnie może w tym właśnie problem. Jak to nie pomoże to kup mniejszą dysze.

Wróć do „Pomoc”