• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Zipp pro 50/120 6l/100km czyli świetny gaźnik molkt :)

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Asiasty
Majster
Majster
Pojazd: Zipp Pro 50 GT

Zipp pro 50/120 6l/100km czyli świetny gaźnik molkt :)

Postautor: Asiasty » czw 25 kwie, 2019

Witam,
Już chyba 6 temat z tym gratem zakładam :D. Ale przechodząc do rzeczy to wiadomo lifan 120 + molkt pz 26. Problem z tym gaźnikiem był od samego początku, najpierw lał paliwo przelewem i filtrem powietrza, więc odkręciłem tą podstawkę z dołu(chyba komora pływakowa) i przedmuchałem wszystko kompresorem. Dobra, silnik działa to jest dobrze. Jednak jakiś czas temu szukałem przyczyny brzęczenia i padło żeby zdjąć wydech. Po wyjęciu db-killera jedna wielka sadza. Świeca czarna okopcona. Problem polega na tym, że wkręcanie śrubki mieszanki nic nie daje, natomiast wykręcanie powoduje strzelanie w dolot (przynajmniej tak brzmi). Iglice zdjąłem na sam dół jutro zobaczę rezultaty jednak co z tą regulacją i przyczyną strzelania ? Zaworki ustawione luksus 0.10 ssący 0.15 wydechowy.

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Zipp pro 50/120 6l/100km czyli świetny gaźnik molkt :)

Postautor: JOSEMORALES » czw 25 kwie, 2019

A znajdź choć jeden temat na forum żeby molkt po zakupie nie robił problemów.Kiedyś była seria ze skopanymi dyszami głównymi, tak były dobrane że iglica zatykała dyszę (jakieś za wysokie) i ludzie ponoć zmieniali dysze i problem znikał. Poza tym, liczne problemy lub brak możliwości regulacji składu mieszanki itp. Nie napisałeś jaki masz rozmiar dyszy głównej? być może nadwymiarowa dysza jest problemem? I jeszcze napisz jaki masz filtr powietrza, i ostatnie pytanie czy zamówiłeś z gaźnikiem powiększoną podkładkę ebonitową i odpowiedniej średnicy kolektorek dolotowy?

Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Kuaczozor » pt 26 kwie, 2019

Kiedy kupilem ZS155 Molkt mial do niego za duza dysze (sruba mieszanki wymagala tak mocnego wykrecenia, ze gdzies wypadla podczas jazdy), wiec biorac dodatkowo pod uwage opisane objawy obstawialbym, ze to jest problemem.

Molkt ma wiele zalet, tych kilku ludzi, ktorym udalo sie go ustawic pod swoj silnik bardzo go sobie chwali, ale nie spotkalem sie z tym, zeby obeszlo sie bez wymiany dysz.
Wiekszosc w koncu sie poddaje i zmienia na Mikuni, ktore czesto dzialaja bez kalibracji nawet.

Awatar użytkownika
Asiasty
Majster
Majster

Postautor: Asiasty » pt 26 kwie, 2019

JOSEMORALES pisze:A znajdź choć jeden temat na forum żeby molkt po zakupie nie robił problemów.Kiedyś była seria ze skopanymi dyszami głównymi, tak były dobrane że iglica zatykała dyszę (jakieś za wysokie) i ludzie ponoć zmieniali dysze i problem znikał. Poza tym, liczne problemy lub brak możliwości regulacji składu mieszanki itp. Nie napisałeś jaki masz rozmiar dyszy głównej? być może nadwymiarowa dysza jest problemem? I jeszcze napisz jaki masz filtr powietrza, i ostatnie pytanie czy zamówiłeś z gaźnikiem powiększoną podkładkę ebonitową i odpowiedniej średnicy kolektorek dolotowy?

Wszystko takie jak przyszło ze sklepu, Filtr powietrza gąbkowy też z mrf. Co może być powodem tych strzałów?

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » pt 26 kwie, 2019

Wywal mołka poszukaj PZ22 ,wyglada jak PZ19 ale jest ciut większy gabarytowo daj dysze 85 lub 90 i będziesz mieć normalne spalanie. Nie warto kombinować, sam przerabiałem romans z PZ26
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
Asiasty
Majster
Majster

dzikilopez pisze:Wywal mołka poszukaj PZ22 ,wyglada jak PZ19 ale jest ciut większy gabarytowo daj dysze 85 lub 90 i będziesz mieć normalne spalanie. Nie warto kombinować, sam przerabiałem romans z PZ26

Dalem 200 za ten gaźnik, komu ja to teraz wcisne.

kymco-from-hell
Majster
Majster
Pojazd: kymco k-pipe
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: kymco-from-hell » pt 26 kwie, 2019

olx jako prawie "nie smigany" :) powaga sam mam jednego molka ktorym rzucam po warsztacie jak mnie cos innego wkurzy. jud podrobki stage6 lepiej dzialaly a porownujac do molka to albo wiecej kasy i mikuni albo nowy pz. ja tez "slyszalem o ludziach ktorym udalo sie ustawic molka" ;]

Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Kuaczozor » pt 26 kwie, 2019

One wychodza zderegulowane z fabryki. Na moim nawet silnik nie odpalal przed kalibracja.
Pozniej udalo mi sie go w miare znosnie ustawic nie liczac tego, ze wymagal wymiany dyszy wolnych obrotow, ktorej nie udalo mi sie nigdzie dostac.

Awatar użytkownika
Asiasty
Majster
Majster

Nie wiem czemu ale mam takie wewnętrzne wrażenie, że dałoby się go ogarnąć gdyby nie to strzelanie. Po zdjęciu iglicy na sam dół tak go zalewało, że jadąc przez miasto każdy się patrzył bo co każdą redukcję była marchewka :D, więc wróciłem na środkowy ząbek. Mówię o strzelaniu w okolicy gaźnika nie z wydechu. Tak myślę, że pobawienie się iglicą i ustawieniem mieszanki to by to wtedy ładnie cykało. Tylko właśnie boję się ruszać tej regulacji przez te strzały, dlatego na razie jeżdżę jak jeżdżę. Jeszcze mam pytanie czy takie zalewanie może zaszkodzić silnikowi? Wiadomo, że za mało paliwa = Dziurą w tłoku, wypaleniem zaworów itd. a ciągłe przelewanie?

Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Kuaczozor » sob 27 kwie, 2019

Nie jestem przekonany, ze gaznik moze byc powodem takich objawow. Spodziewalbym sie raczej przestawionego rozrzadu albo zaworow regulowanych w zlym punkcie obrotu.

W jaki sposob ustaliles, ze potrzebujesz zubozyc mieszanke w zakresie dzialania iglicy? Strzelanie przy redukcji (jezeli mowimy o tym co mysle) jest objawem ubogiej mieszanki wlasnie, a przy przelotowym wydechu wystepuje rowniez przy poprawnej.

Natomiast jezeli faktycznie widzisz ogien z rury to mocno wskazuje na deregulacje rozrzadu ewentualnie zawory.

Wróć do „Pomoc”