• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Silnik wchodzi na wysokie obroty i zamula

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Junaczek
Pojazd: junak 901

Silnik wchodzi na wysokie obroty i zamula

Postautor: Junaczek » śr 19 cze, 2019

Witam trochę już dziś wkurzony....
Grzebie drugi dzień w silniku junaka 901 50-bez skutku.
Silnik 7 lat- nie całe 4 tys km przejechane.Mało używany raz na jakiś czas "po piwo do sklepu"
Akumulator fabryczny dętka,ale coś tam na dwa zakręcenia wystarcza(na kopajke zawsze zapali)
Ale do rzeczy ....

Silnik odpala,nie na strzał,ale jednak. Sekundę po rozruchu(ssanie zamknięte) sam wchodzi na wysokie obroty aż do 8 000 po czym po chwilce schodzi do 1,5 lub gaśnie.Przytrzymując manetkę gazu podtrzymuje go w ruchu,ale każde odpuszczenie gazu powoduje powolne schodzenie z obrotów.Jak już uda się utrzymać obroty w miarę stabilne to każde dotknięcie manetki gazu powoduje zgaśnięcie silnika. Przy tym wszystkim silnik chwilami wydaje dość dziwne pyrkanie.W trakcie pracy ciepłego silnika,kiedy podniosę ssanie silnik wchodzi na bardzo wysokie obroty i nie miłosiernie wyje.Opuszczenie ssania te obroty dławi.
Gaźnik mam 3 razy rozebrane ,wymyte i przeczyszczone.Benzyna nowa i cały układ paliwowy czysty.Dysze,pływak,iglica czyste i sprawdzone.
Naturalnie skład mieszanki usiłowałem mimo wszytko wyregulować,ale naturalnie nie da się.Świeca sprawdzona.Podejrzewałem lewe powietrze-zrobiłem aż 3 kontrole i nie wykazały lewego.Mimo to uszczelniłem na nowo króciec gaźnik-cylinder. Dalej bez zmian....

Macie jakieś pomysły bo mnie już ręce opadają.Jakby ktoś próbował naprowadzić będę wdzięczny pzdr

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Re: Silnik wchodzi na wysokie obroty i zamula

Postautor: Yautja » śr 19 cze, 2019

Stwierdzamy, że gaźnik jest ok choć niekoniecznie tak musi być (jest reakcja na zmianę stosunku powietrze/paliwo). Zostaje iskra( świeca, przewód, fajka, cewka) i głowica (szczelność zaworów). Takie podstawowe rzeczy, masz silnik 139FMB?
Obrazek

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Pojazd: YAMAHA XJ600N

Postautor: JOSEMORALES » śr 19 cze, 2019

Jeżeli podczas odpalania wchodzi na wysokie obroty to albo łapie lewe powietrze albo zalewa. Jak dla mnie to są właśnie skutki rzadkiego używania motocykla. Przydały by się informacje na temat typu-modelu gaźnika, filtra powietrza, kiedy ostatnim razem były sprawdzane luzy zaworowe i jakie mają wartości. Jeżeli po chwili na ssaniu wchodzi na wysokie obroty do dobry objaw bo po zagrzaniu świecy tak właśnie powinien zareagować, jeżeli na ssaniu nie gaśnie to także dobry objaw bo ssanie ma osobne kanały w gaźniku i tak w sumie obstawiałbym gaźnik do wymiany.

ps. jak możesz to wrzuć zdjęcie swojego gaźnika, może to znacząco pomóc . I byłbym zapomniał... Witam nowego użytkownika oklaski

Junaczek

Postautor: Junaczek » czw 20 cze, 2019

Witam
SILNIK 139FMB z fabrycznym standardowym filtrem(czysty).
Też wygląda mi to na lewe powietrze,ale nigdzie go nie zaciąga-sprawdzałem gaźnik i cały króciec gaźnik-głowica.
Czy on może zalewać? co proponujesz sprawdzić w tej kwestii bo ja pływak miałem rozebrany i dokładnie przeczyszczony-nic złego nie stwierdziłem.
Co do ssania- ja wiem,że po otwarciu musi wejść na obroty,ale kolego nie 8 tys że motor aż piszczy.
kabel,świeca sprawdzone -działają jak należy przy czym wg mnie nie ma to związku z tym zachowaniem.Próbowałem nawet na dwóch różnych świecach i problem nadal występuje.
Zawory chyba jednak nie,bo pomijając że silnik ma niecałe 4 tyskkm przejechane to nie ma innych objawów takich jak stukot czy choćby strzelanie z wydechu. Cały czas sprawa kręci się myślę wokół gaźnika,ale nie wiem co jeszcze mogę zrobić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » czw 20 cze, 2019

Można spróbować na innym gaźniku.
Obrazek

Junaczek

Postautor: Junaczek » czw 20 cze, 2019

https://youtu.be/RhbN7S7zpxg może to kogoś naprowadzi,pzdr

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Pojazd: YAMAHA XJ600N

Postautor: JOSEMORALES » pt 21 cze, 2019

pierwsza rzecz która rzuca się w oczy to brak plastikowej podkładki z uszczelką pomiędzy gaźnikiem a króćcem ssącym, papierowa uszczelka w tym miejscu nie wystarcza bo te odlewy nigdy nie są równe, chyba że oddałeś gaźnik i króciec do planowania i powierzchnie styku są idealnie płaskie. Proponuję zacząć od zakupu takowej podkładki z uszczelką ,a następnie jeżeli to nie wystarczy to aby uniknąć męczarni z gaźnikiem zakup nowego.

ps. przebieg motocykla w przypadku chińczyków nie ma znaczenia bo w tych samych modelach trafiają się podzespoły o różnej jakości, a co do zaworów to już dawno pora na ich sprawdzenie i ewentualną regulację .

Wróć do „Pomoc”