• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Jaki gaznik wybrac?

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
dusieq
Uczeń
Uczeń

Jaki gaznik wybrac?

Postautor: dusieq » ndz 19 kwie, 2020

Czesc, potrzebuje pomocy przy wyborze gaznika do mojego chinskiego crossa xmotos xb-38, aktualnie siedzi tam jakis motoroy, wyglada jak pz19, wyczytalem na zagranicznych forach, ze pz19 sa stosowane do pojemnosci 50cc-110cc, szukam gaznika ktory doda troche kunia do tego slimaka, srednica krućca to 26mm, najlepiej cos do kwoty 100-200zl, oznaczenie silnika to 153fmi, 125cc 4t, na oku mam Mikuni VM22 lub Molkt 26mm.

Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Jaki gaznik wybrac?

Postautor: Kuaczozor » ndz 19 kwie, 2020

Molkt'a nie polecam.
Użytkownicy, którym udało się go wyregulować co prawda bardzo go chwalą, ale jest ich tak mało, że można ich uznać za legendarnych.

dusieq
Uczeń
Uczeń

wlasnie zobaczylem, ze mordobicie jest z jego regulacja, jednak mam pare pytan co do mikuniego, na allegro sa oferty od 130 do 250zl, i teraz od czego jest zalezna taka przepasc cenowa? slyszalem, ze malo jest podrobek VM22, kolejne pytanie to czy przy VM22 sa sruby od regulacji wolnych obrotow/mieszkanki paliwowo-powietrznej? bo po obejrzeni zdjec ciezko to stwierdzic, czy jezeli mam srednice krocca 26mm to bez problemu moge wybierac gazniki ze srednica 26?(wiekszych nie moge to wiadomo) czy musi byc to np 24 lub 22? bedzie to mialo jakis wplyw na silnik?

Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Są nawet za 300+pln i wątpię, żeby tańsze były oryginalne.
Z drugiej strony nie sądzę, żeby to było takie ważne. Podróbki są całkiem spoko.

Oczywiście, że są śruby do regulacji. Nie wiem czy w ogóle można dostać gaźnik bez regulacji do chińczyka.
Jeżeli śruba jest przy wylocie reguluje ilość paliwa, jeżeli przy wlocie ilość powietrza.

Jeżeli masz średnicę 26 to bez problemu możesz wybierać dowolne gaźniki z takim samym rozstawem śrub mocujących. Nie wydaje mi się, żeby gaźnik z większą średnicą był specjalnym problemem, oprócz tego, że zwyczajnie może nie dać się wyregulować do silnika z daną pojemnością.
To, że większy gaźnik zwiększa moc w górnych zakresach obrotów kosztem dolnych jest bardzo dużym uproszczeniem. Generalnie to czy gaźnik jest za duży nie do końca zależy od średnicy wylotu względem średnicy króćca, a raczej względem pojemności silnika.

Odpowiadając wprost: nie przejmuj się dobieraniem gaźnika do średnicy króćca tylko do pojemności silnika, pamiętaj tylko, żeby rozstaw śrub się zgadzał (w większości wypadków jest standardowy, bodajże 48mm?)

dusieq
Uczeń
Uczeń

Dzieki bardzo za spora dawke wiedzy i rozwianie moich watpliwosci :D Teraz juz wiem co jak wyglada, jednak mam jeszcze jednko pytanko, czy zmiana gaznika z tego obecnego na powiedzmy VM22 bedzie miala znaczacy wplyw na moc silnika? Aktualny problem jest taki, ze troche brakuje mocy tej jednostce, oczywiscie nie oczekuje tutaj mocy jak w jakiejsc 250 jednak jakis taki niedosyt mam i wydaje mi sie, ze da sie wiecej wycisnac z tej jednostki, z tego co wiem to v-max wyciaga okol 50-70km, podczas czytania for slyszalem, ze ludzie wyciagali okolice setki, nie wiem czy to prawda czy nie, ogolnie rzecz biorac jest o moje 1 moto w zyciu wiec dopiero sie ucze co z czym sie je i dlatego takie glupie pytania, jednak co jak co ciezko znalezc konkretne informacje :P

Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

70 rzeczywiście tyłka nie urywa.
Mam dwie hipotezy:

1. Coś jest źle wyregulowane. Może gaźnik, zawory, albo w ogóle jakaś usterka. Masz go od nowości? Nie zachowuje się w żaden dziwny sposób (wiem, że może być trudno to ocenić przy pierwszej maszynie)?
Upewnij się, że jest w dobrym stanie technicznym.

2. Przełożenia. Ponieważ to cross może okazać się, że jego przełożenia są ustawione na moc a nie na prędkość. Łatwo ,,idzie na koło"? Czy ruszanie z drugiego biegu przysparza jakichkolwiek trudności?
Porównaj wielkość zębatek z tymi, które mieli osiągający większe prędkości.

Poza tym rzeczywiście pz19 to może być mały gaźnik jak do tego silnika, ale nie wiem jaki jest odpowiedni, więc nie będę polecał żadnej konkretnej wielkości. Warto poczytać jakich używają inni.

dusieq
Uczeń
Uczeń

1. Mam go od nowosci, od jeseni 2019 roku, problemy ze slaba moca sa obecne od samego poczatku, regulowalem gaznik jak tylko sie dalo, kolor swiecy to kawa z mlekiem wiec chyba jest git, osobiscie typuje tutaj ten gaznik lub swiece, gdyz podczas jazdy na 4 biegu kiedy zejdzie sie na 2-3 wtedy przy dodaniu gazu on sie tak jak by dlawi i przy dluzszym przytrzymaniu gazu po prostu gasnie, trzeba poczekac chwile, odpalic i mozna jechac dalej, nie raz mialem takie cos podczas wypadow do lasu, przy gazniku jedyne co robilem poza regulacja to regulowalem wysokosc iglicy, z tego co pamietam tak jest 5 poziomow, stockowo bylo to ustawione na 4 z 5 poziomow a teraz jest na 3, a bawilem sie iglica z tego zwgledu iz nie dalo sie wyregulowac mieszanki i caly czas mialem zakopcona swiece.

2. Niestety aby poszedl na kolo trzeba strzelac ze sprzegla na 1, z 2 z miejsca ma bardzo cieszko ruszyc. Jak do tej pory wiem to zebatka z przodu to 14, z tylu nie ma zadnych oznaczaen wiec musial by przysiasc i policzyc zęby.

Tez obstawiam, ze wina braku mocy jest spowodowana tym gaznikiem, ogladalem zagraniczne filmy oraz przegladalem fora i ludzie mowili, ze po wymianie gaznika na inny byla znaczna poprawa wzgledem tego co mieli stokowo.

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: JOSEMORALES » pn 20 kwie, 2020

Mikuni VM22 , regulacja jest dziecinnie prosta, sam go używałem i nie słyszałem aby komuś sprawiał problemy.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » pn 20 kwie, 2020

Mikuni mimo stosunkowo niewielkiego rozmiaru bez problemu obsługuje większe pojemności, ba, do mniejszych jest nawet zbyt mały. Molkta też wyregulujesz. Ale to nie jest gaźnik do silnika 110 czy 125. Ewentualnie po zmianie dysz.
Przy takich problemach warto sprawdzić luzy zaworowe.

Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Kuaczozor » pn 20 kwie, 2020

speeder, wyregulowałeś kiedyś Molkt'a tak, żeby działał przyzwoicie na pełnym zakresie przepustnicy? Albo znasz osobiście kogoś, komu się to udało?

dusieq
Uczeń
Uczeń

Postautor: dusieq » pn 20 kwie, 2020

Co do kwesti gaznika:

Czyli mam rozumiec, ze powiedzmy np taki: https://allegro.pl/oferta/gaznik-mikuni ... 8865584847 podejdzie tam bez problemu? Byc moze glupie pytanie ale jednak chce sie upewnic zanim kupie :D

Co do luzow zaworowych:

Kiedys zainteresowalem sie tym tematem, w sensie takim iz grzebalem przy rozrzadzie, stockoowo sa 2 punkty na obudowie i na zebatce, na zebatce oznaczenie bylo ustawione o 1 zabek do przodu do lewej strony, czyli tak jak bylo stockowo, czytalem gdzies, ze musi byc na rowni, wiec tak tez ustawilem aczkolwiek wtedy bylo jeszcze gorzej i wrocilem do ustawien stock

Jaki rozmiar powinien byc tych luzow? Jedni mowia, ze 0,06/0,07 a drugi 0,10/0,15 i teraz kto ma racje?

Kuaczozor
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Kuaczozor » pn 20 kwie, 2020

dusieq pisze:Jedni mowia, ze 0,06/0,07(...)

To nie są przypadkiem cale?

dusieq pisze:Czyli mam rozumiec, ze powiedzmy np taki: https://allegro.pl/oferta/gaznik-mikuni ... 8865584847 podejdzie tam bez problemu?

Jeżeli masz rozstaw otworów na śruby w króćcu 48mm to tak.
Możesz jeszcze się zastanowić czy nie będziesz potrzebował przerobić bądź wymienić filtra powietrza, ze względu na potencjalną różnicę w średnicy dojścia powietrza w gaźniku.
I oczywiście mówię tylko o montażu, nie o tym, że będzie dobrze współpracował.

dusieq pisze:Kiedys zainteresowalem sie tym tematem, w sensie takim iz grzebalem przy rozrzadzie, stockoowo sa 2 punkty na obudowie i na zebatce, na zebatce oznaczenie bylo ustawione o 1 zabek do przodu do lewej strony, czyli tak jak bylo stockowo, czytalem gdzies, ze musi byc na rowni, wiec tak tez ustawilem aczkolwiek wtedy bylo jeszcze gorzej i wrocilem do ustawien stock

Jesteś pewny, że sprawdzałeś położenie zębatki względem ,,T" na magnecie a nie innego oznaczenia?
Aczkolwiek pewne rozbieżności się zdarzają. W jednym z moich silników nie dało się idealnie ustalić znacznika - przełożenie łańcucha o jeden ząbek przesuwało go za daleko. Ot, taka chińska precyzja.

dusieq
Uczeń
Uczeń

Jesteś pewny, że sprawdzałeś położenie zębatki względem ,,T" na magnecie a nie innego oznaczenia?
Aczkolwiek pewne rozbieżności się zdarzają. W jednym z moich silników nie dało się idealnie ustalić znacznika - przełożenie łańcucha o jeden ząbek przesuwało go za daleko. Ot, taka chińska precyzja.

Z tego co pamietam, to sugerowalem sie wcieciem na glowicy wzgledem oznaczenia na zebatce rozrzadu, na magnecie chyba tez sie wszystko zgadzalo, juz dokladnie nie pamietam jak to dokladnie wygladalo, cos mniej wiecej jak pisalem wyzej, sugerowalem sie filmikami na yt wiec byc moze zle, byc moze dobrze.

Co do gaznika to wyczytalem na stronie sklep mrf, ze ten mikuni bez problemu podjedzie do silnikow 120/125/140, na yt'bie tez widzialem pare filmow jak ludzie wkladali tego mikuni do 125/140 wiec chyba to bedzie to.

Czy to bylo w calach ciezko powiedziec, wydaje mi sie, ze jednak to byly mm. Szczelinomierz u siebie mam wiec to problem nie bedzie, jedynie potrzebuje informacji jak poprawnie je ustawic, a co zrodlo to inna odpowiedz :V

Awatar użytkownika
Asiasty
Majster
Majster
Pojazd: Zipp Pro 50 GT

Postautor: Asiasty » pn 20 kwie, 2020

Ja tylko powiem od siebie jako posiadacz cudownego gaźnika Molkt, że wolałbym go pchać niż kupić drugi raz taki gaźnik.

dusieq
Uczeń
Uczeń

A wiec sprawa wyglada nastepujaco, ustawilem luzy zaworowe wedlug wielu czyli, 0.10mm na ssacym (gora) i wydechowy 0.15mm(dol) tylko, ze pojawil sie lekki problem bo teraz cala klawiatura klekocze jak pasat w 1.9 tdi, wiec chyba jednak trzeba dac z 0.05 na ssacym i na wydechowym, byc moze sie myle wiec mnie poprawcie i na koniec dzisiejszego dnia czyli pekniety dekielek od rozrzadu, mam za duzo sily i peklo na gwincie czyli dodatkowe koszta, eh... <bezradny>

Wróć do „Pomoc”