• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Spalony tłok

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Spalony tłok

Postautor: Dargas » sob 11 gru, 2010

Jak że pękł mi wałek zdawczy to cały silnik mam w częściach teraz powoli go składam? Interesuje mnie jedna rzecz. Gdzieś na forum ogar900 widziałem jak wygląda spalony tłok. Gdy sie przypatrzałem mój tłok tak właśnie wygląda zacznę od tego, że gaźnika nigdy nie ruszałem, czyli jak go kupiłem to do gaźnika sie nie dotykałem czy możliwe, że przez złe ustawienie mieszanki lub powietrza tłok sie spalił. Czy przez to, że jak go kupiłem nie mogłem wytrzymać tego docierania i jeździłem jak mi sie podoba się?

Zdjęcia tłoka:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na szczęście kupiłem nowy zestaw już o pojemności 72ccm to ten od 49ccm idzie do kosza. Ale nie chce, że by znowu mi sie tak stało z tłokiem.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Re: Spalony tłok

Postautor: Yautja » sob 11 gru, 2010

Widać ,że pierścienie olej przepuszczały i takie ciekawe przebarwienia się porobiły.Dobrze ,że zakładasz nowy zestaw-tylko tym razem dotrzyj go porządnie i wszystko będzie OK
Jeśli na denku tłoka jest duża warstwa osadu węglowego to mogła być zbyt bogata mieszanka ustawiona
Obrazek

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Osadu węglowego było bardzo dużo przy rozbieraniu wyleciał mi na ziemie. A w dodatku trochę kopcił silnik możliwe, że przepuszczał tłok olej?

Awatar użytkownika
dawid112
Specjalista
Specjalista

Postautor: dawid112 » sob 11 gru, 2010

tłok raczej wygląda jak wygląda jest mocno przegrzany i troche skatowany pewnie nie żałowałeś go, tłok raczej od zle ustawionego gaznika by tak nie wyglądał, jedynie jak wyżej napisał trochę czarny osad by był z góry.

Awatar użytkownika
pavaczek
Administator
Administator
Pojazd: Ogar 900 110cc

Postautor: pavaczek » sob 11 gru, 2010

hehe po moim katowaniu silnika przez 7k km tłok lepiej wyglądał :D po prostu jak teraz założysz nowy zestaw to dotrzyj go porządnie i będzie ok ;]

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 11 gru, 2010

Dargas, jak kopcił to na 100% olej przepalał
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Dargas pisze:Osadu węglowego było bardzo dużo przy rozbieraniu wyleciał mi na ziemie

No to na pewno mieszanka była bogata.I jeśli pierścienie przepuszczały olej to przez spalanie oleju też dużo osadu mogło powstać.

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Tak katowałem ten silnik

adrol

Postautor: adrol » sob 11 gru, 2010

tłok ewidentnie przegrzany i pierścienie puszczały olej dlatego masz taką złotą barwę za pierścieniami, no i osad jest od spalonego oleju.

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Czyli czego to wina? Przegrzania silnika czy jakieś kijowe uszczelniacze ?

adrol

Postautor: adrol » sob 11 gru, 2010

no przegrzałeś czyli nie oszczędzałeś na dotarciu no i tłok lekko spuchł porysował gładź cylindra i pierścienie też dostały przy tym no i przy wysokiej temperaturze pierścienie i tłok się "rozhartowały" i nastąpiło ich szybsze zużycie, również stały się bardziej "miękkie" i szybciej się zużwuwały no i przepuszczały spaliny (od czego złote przebarwienia) jak i również olej (od czego osad węglowy), możliwe że mieszanka też nie była idealna.
Ten silnik zdecydowanie praktycznie nie był docierany. Jaki masz przebieg?
na nowym zestawie docieraj tak jak się powinno docierać, lej dobry olej zmieniaj według zaleceń.

Awatar użytkownika
Dargas
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Przebieg wynosi 3000km. Po przejechaniu 2000km zaczęły się problemu typu ledwie podjeżdżał pod górkę na 3 problemy typu ledwie jechałem we dwóch. Po rozluźnieniu zaworów było dobrze i znowu się zaczął problem typu ciężko miał odpalić z kopa o rozruszniku nie było mowy. Obroty skakały, czyli chodzi poprawni po chwili zgasł itp., Czyli to wina tego spalonego tłoka? Jaki olej lać? Jak powinno się prawidłowo docierać? Nie wolno przy dotarciu sprawdzać v-max? Ile Km trwa docieranie?

Fuzo
Majster
Majster

Postautor: Fuzo » sob 11 gru, 2010

W fazie docierania czyli przez 1000 km syntetyk, najlepiej przy 300 zmień olej potem przy 600, i przy 1000 wlej już półsyntetyk gdyż docieranie się skończyło.Gdy ja docierałem swojego to przed zmianą oleju dałem mu w pizdę tzn sprawdziłem v max. Robiłem tak tylko przed wymianą bo dobrze to robi dla pierścieni. Aby dobrze dotrzeć należy jeździć na niskich obrotach i nie przegrzewać silnika. Mój silniczek już ma 2600 przejechane i pali i cyka pięknie :D

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Olej najlepiej cały czas półsyntetyk,docierasz 1000 km,nie katuj silnika,jeździj ze zmiennymi obrotami,nie trzymaj silnika ciągle na tych samych obrotach.Nie rób długich tras żeby go nie przegrzać
Obrazek

Awatar użytkownika
prezes
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: prezes » sob 11 gru, 2010

Ja jutro zrobię fotę swojego tłoka. Też mi się wydaje że jest spalony...

Wróć do „Pomoc”