• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Wypalone zawory

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
goldi87
Uczeń
Uczeń

Wypalone zawory

Postautor: goldi87 » ndz 02 paź, 2011

Mam problem i nie wiem co robię źle już po raz drugi wymieniam po przebiegu zaledwie 4500 km zawory w moim silniku, głównie dostaje po tyłku wydechowy. Pierwsza wymiana była po ok 3000-3500 km, ale to było z winy że zawory nigdy nie były regulowane, przynajmniej tak myślałem.

Druga wymiana teraz po przebiegu zaledwie 1000-1500 km od poprzedniej. Jest tak silnik nigdy nie przegrzewam powyżej 100oC jak dochodzi do 100oC to momentalnie zwalniam i chłodzę lub się zatrzymuje. Zawory teraz reguluje według instrukcji ustawiam znaki na wale i wałku rozrządu, aby mieć pewność że oba zawory są zamknięte i reguluje luzy. Ssący 0,05 wydechowy 0,07. (Silnik 110 ccm). Miałem taki objaw że po tygodniu jak ustawiłem zawory to nie miały luzów jak sprawdzałem, a wszystko dobrze dokręciłem i po dokręceniu sprawdzałem luz.

Teraz mam trzy typy dlaczego tak się dzieje:
1. paliwo jeździłem bez przerwy przez ostatnie 1000 km na paliwie shell 95 v-power, Pytanie do znawców, czy to paliwo może mieć za wysoką temperaturę spalania??
2. koniki zaworów się spierniczyły i one kasują luzy
3. Kupiłem kiepskie zawory? (mało prawdopodobne, wszystkie są chyba porównywalne)

Najbardziej prawdopodobne wydają mi się dwa pierwsze punkty, z naciskiem na pierwszy, tym bardziej że pytałem znajomych i im dużo dłużej wytrzymały. Być może jest to również powód zbyt ostrego stylu jazdy, ale biegi zawsze zmieniam przy maks 8000 obr. oraz rzadko go wkręcam na wysokie obroty i na krótko na 4 biegu.

Pytanie do was co o tym myślicie, oraz co zrobić, aby uniknąć tak częstych wymian zaworów. Jakie części powinienem wymienić w głowicy? Tylko zawory i koniki, oraz uszczelniacze, czy może całe uzbrojenie. Proszę o uzasadnianie odpowiedzi i z góry dzięki. Możecie opisać również jak to się odbywa w waszym przypadku.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Wypalone zawory

Postautor: choinka » ndz 02 paź, 2011

Pierwsze podstawowe pytanie czy po wymianie zaworów docierałeś je?

Opowiadając na Twoje domysły to po kolei:
1. Fakt 100 oktanowa benzyna ma wyższą temperaturę pracy ale to raczej nie jest przyczyną bo by musiało być bardzo bardzo gorąco na dworze przegrzany silnika i długa jazda na max manetce. Ale to by pewnie wcześniej tłok nie wytrzymał niż zawory.
2. Popychacze (koniki) Najwyżej by się wytarły przez co wałek rozrządy mniej by je wypychał i mniej się zawór by otwierał ale to raczej 4500km nie wystarczyło by na wytarcie popychacza chyba że by oleju nie miały, tylko też pytanie czy by prędzej łożysko na wałku nie padło.
3.Nie ma lepszych i gorszych zaworów, są chińskie i tylko chińskie, chyba że kupujesz jakiś firm np takegawa czy jakaś inna japońska firma.

goldi87
Uczeń
Uczeń

Postautor: goldi87 » pn 03 paź, 2011

tylko paliwo v-power 95 ma 95 oktanów+ jakieś dodatki, dziś rozebrałem silnik i zawór był lekko wypalony, winą niedomykania się obu zaworów był nagar w głowicy, bo wyczyszczeniu i założeniu nowych zaworów, wszystko wróciło do normy motorek jeździ, koniki zaworów również wymieniłem. Pytanie ustawiłem luz na zawór wydechowy 0,07, a mimo to stuka mi na zimnym silniku, jutro to muszę sprawdzić. Pytanie jak pozbyć się nagaru, a raczej zrobić aby wiecej się nie tworzył, na razie zmieniłem fajkę i cewkę, oraz założyłem moduł z 50 ccm może to coś da.

Teraz wymienie gaźnik i filtr powietrza dam inny, mam nadzieje że to pomoże i więcej, a przynajmniej nie prędko będę musiał rozbierać jeszcze raz cały silnik.

Awatar użytkownika
Diabolo
Weteran
Weteran

Postautor: Diabolo » wt 04 paź, 2011

"Pytanie jak pozbyć się nagaru"
Wypolerować :)
Moja ulubiona pozycja?
To pozycja za kierownicÂą mojego motoru
:D

Moja bestia xD
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/GB/Street/109128

Obrazek

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » wt 04 paź, 2011

Może masz za bogatą mieszankę?Wyreguluj gaźnik,świeca też może już być zużyta(sprawdź też przerwę)
Obrazek

Wróć do „Mechaniczne”