• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Romet Ogar 900 Racing 125 by michau_ek

Zaprezentuj swoją maszynę
michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Romet Ogar 900 Racing 125 by michau_ek

Postautor: michau_ek » czw 12 kwie, 2012

coraz czesciej zastanawiam sie nad zmianą na zwykły chinski gaznik, bo regulacja w tym to jest porażka..

narazie wykręciłem dość mocno śrubkę od mieszanki, jezdze spokojnie, na zablokowanym module i sie zastanawiam po co mi więcej? jak licznikowe 75km/h mam na zablokowanym to chyba tak bede jezdzil... 500km zrobione na dojazdach do szkoły ;c

Alpen, ty masz górkę + normalna pogodę.. u mnie na filmiku słychać nawet jak mało mnie tir nie zepchnął wiatrem ;D 11-12s do 70km/h? to podaj mi w których sekundach.. bo ja tak sobie pomalutku licze i jakbym nie chciał to mi zawsze wyjdzie 18 :D

jak mi ktoś da jakiś sposób na normalną regulacje tego gaznika, lub jak mniej wiecej powinna być ustawiona śrubka to bede wdzieczny :)
Ostatnio zmieniony czw 12 kwie, 2012 przez michau_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fistach96
Specjalista
Specjalista

Postautor: fistach96 » czw 12 kwie, 2012

michau_ek, nie ma uniwersalnego ustawienia śrubki. Podnieś obroty na śrubce do ok. 5 k rpm i wkręć mieszankę na maksa. Potem powoli wykręcaj i ustaw tak, żeby obroty były jak najwyższe. Jak już ustawisz mniej więcej, to sprawdź, jak się wkręca i ewentualnie skoryguj.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » czw 12 kwie, 2012

michau_ek, Ja miałem wykręcone gdzieś 4 obroty.
modó³ wm mugen sport cdti

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » pt 13 kwie, 2012

no to ja już po ponad pół godzinnej regulacji jestem, moto elegancko się wkręca, zamykanie licznika to pestka, pod wiatr też bez problemu, oraz co zauważyłem.. licznik nie nadąża poprostu za przyśpieszeniem :)

opcja jest taka, że jak kupiłem nowy licznik to on poprostu nie przekłamuje, dziś jechałem obok kumpla on na speedfighcie 3, wg kumpla jego licznik w ogóle nie oszukuje, jemu pokazało 70km/h a mi nie cale 70km/h. przy jezdzie łeb w łeb oczywiscie..

im dłużej jezdze to wydaje mi się, że ten nowo kupiony licznik nie przekłamuje predkosci oO czemu tak mysle? na starym silnik 50cc na 2jce jechał 50km/h licznikowe, ten silnik na 2jce jedzie max 40km/h.. A CO NAJLEPSZE blokowane 50cc jechało na starym liczniku 50kmh a 125cc na nowym 75km/h.. jeśli zbytnio tego nie pokreciłem to chciałem wam powiedziec, ze najprawdopodobniej mój licznik nie przekłamuje predkosci XD

postaram się dzis jeszcze sprawdzic to nawigacja.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » pt 13 kwie, 2012

michau_ek, Ile masz wykręconą śrubkę?

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » pt 13 kwie, 2012

pewnosci nie mam... lecz wydaje mi się, że jest to coś koło 3ch obrotów.. koszmarnie się to reguluje, jak kreciłem srubka to tylko słuchałem jakie są obroty, wkręciłem ją troche, obroty wzrosły, przegazowałem, żadnego mula nie było itp wziołem kara i jakos to smiga ;)

myślicie, ze ten mój nowy licznik faktycznie nie przekłamuje, lub nie przekłamuje za dużo?

nawigacją nie sprawdziłem, bo tata mi jej nie dał twierdzac, ze zniszcze... ;|
Ostatnio zmieniony pt 13 kwie, 2012 przez michau_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ZiomeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ZiomeK » pt 13 kwie, 2012

On na pewno 70 nie jechał również ;) Ale z reguły w tych markowcach niby licznik w miarę w porządku pokazuje, więc można uznać, że jakby dobrze ;] Ty masz lepiej wyskalowany nawet :)
A co do nawigacji, to weź kumpla na paczke i tyle :D
Ostatnio zmieniony pt 13 kwie, 2012 przez ZiomeK, łącznie zmieniany 1 raz.
"Z religiÂą czy bez, dobrzy ludzie bĂŞdÂą postĂŞpowaĂŚ dobrze, a Âźli – Âźle, ale zÂłe postĂŞpowanie dobrych ludzi jest zasÂługÂą religii." - Steven Weinberg

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » sob 14 kwie, 2012

dziś przeżyłem SZOK

spuściłem całą benzyne z baku, przedmuchałem wszystko aby było idealnie pusto, patrze na przebieg jest to 497,5 KM na liczniku, odmierzam dokładnie 100ML PB95tki, kieliszkami po 25ml, wlałem 4, jest 100ML paliwa w baku,

wsiadam, odpalam, żadnego rozgrzewania, ruszam w trase, jezdze po mojej pięknej wsi - Pietrowice Wielkie, jade bardzo spokojnie, nie otwieram przepustnicy więcej niż 1/3, prędkością 45-50 km/h na 4tym biegu, bocznymi drogami bez ruchu, wieś jak to wieś, jakieś skrzyżowanie, tory, kawałek główną drogą, do tego koszmarny wiatr z boku, ale spokojnie.. nastawiałem się, że przejade 4km na tym paliwie które mam w baku, wychodziło by, że na litrze zrobię 40km, co daje całkiem niezły wynik lecz okazało się, że moje moto to hybryda !

objechałem wioskę ze 3 razy dookoła, a moto jedzie dalej !

lecz nadeszła ta koszmarna chwila, na przebiegu 508,9KM skończyło się paliwo, ostatnie metry przejechałem na ssaniu, i moto zgasło

508,9 - 497,5 = 11,4 KM !

pomyślałem niemożliwe ! wychodziło by mi że moje moto na litrze paliwa przejedzie 111 KM to chyba przesada prawda?

był jeden mały haczyk, zapomniałem przepalić moto aby wypalic całą benzyne która została w gaźniku, czyli 100 ML w baku + to co w gaźniku dało mi wynik 11,4 KM, przyjmując, że w gaźniku było nawet 100 ML paliwa (tak na oko, sam nie wiem ile tam może być ale 100 ml to chyba nie możliwe nie?) czyli dzielimy przebieg na pół wychodzi nieco ponad 5KM na 100ml paliwa, x10, 50KM na litrze - wychodzi mi spalanie 2 litry na 100KM NA SILNIKU 125CC CHINA 4T przy spokojnej jeździe, dla mnie wynik super.

jesli wiatr ustanie, to robie 2gie podejscie i sprawdzam ile przejade oczywiscie już ogarne tą benzyne w gazniku

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » sob 14 kwie, 2012

To jest normalne, mi przy bardzo dynamicznej jeździe do 90 km/h pali 2,5. ;) Przy prędkościach motorowerowych pali to mniej niż motorower. ~1,7 litra.
Ostatnio zmieniony sob 14 kwie, 2012 przez Outer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » sob 14 kwie, 2012

jak byś chciał to byś te 100km na tym 1l zrobił ale komu się chce tak jeździć (dłużej)
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

nie no jest całkiem nieźle.. myślałem, że bedzie to spalanie w granicach 2,5 litra.. a tu prosze :)

powtórka z rozrywki.. to samo co wyżej opisałem, lecz bez żadnego paliwa w gaźniku, wszystko wypaliłem, zalałem równe 100ML paliwka do baku, kolejny test, przebieg - 510 KM w garażu, zalałem, ruszam... 516,9 KM, CZYLI niecałe 7KM jezdzac spokojnie po wiosce, dodam, że wynik pewnie byłby lepszy gdyby nie ten koszmarny wiatr, bo na ostatnie 2 km pojechałem na polne drogi a tam to był koszmar ;<

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » sob 14 kwie, 2012

Jest różnica e spalaniu pomiędzy pz19 a vm22?
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Olo pisze:Jest różnica e spalaniu pomiędzy pz19 a vm22?

chyba ci pomóc nie mogę..

z tego co pamietam..

jak jezdzilem na pz19 to miałem tego dziwnego muła, nie moglem manety odkrecic wiecej niz 1/3 więc spalanie było b. małe..

montuj VM22, bo jak sam widzisz.. jeśli się chce to naprawde można b. nisko zejsc z tym spalaniem :D

a przyrost mocy jest naprawde odczuwalny:D

@ co wy myslicie, czy jest możliwe to aby mój licznik w ogóle nie przekłamywał? :D

pare dni temu na skateparku :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony sob 14 kwie, 2012 przez michau_ek, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 14 kwie, 2012

No, teraz git wygląda ;] Jeszcze pług i git, a ten błotnik jak już nie chcesz to nie ma co zmuszać ;)

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

co do błotnika to sam się zaczynam przekonywac.. smigałem ze szkoły w mocnym deszczu, chlup jedna kałuża, chlup druga, wszedzie mokro i po 2ch km mi moto zaczeło przerywac.. co prawda jechałem najszybciej jak sie dało (75, zablokowany) dobrze, że dojechałem do domu szybko ^^

albo skminie jakąś osłone na ten stożek albo założę błotnik.. to się jeszcze zobaczy:)

co do pługu.. może kiedyś przyjdzie czas ;]
Ostatnio zmieniony sob 14 kwie, 2012 przez michau_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Nasze motocykle”