• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Lżejsze magneto

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
fake4r

Lżejsze magneto

Postautor: fake4r » sob 05 maja, 2012

Kieruje pytanie do tych co orientują się w temacie, proszę wskażcie mi jakie lżejsze magneto od seryjnego mogę zastosować w moim 125 zongshenie. Oczywiście ładowanie chciałbym mieć, tak jak dotychczas.

adrol

Re: Lżejsze magneto

Postautor: adrol » sob 05 maja, 2012

Zależy jakie fundusze na to przeznaczasz, bo ceny się wachają od ok. 300zł za chińskie do ponad 2000zł za japońskie :).
Najpopularniejsze z lifana 150, ale lepsze, a także droższe z silników typu yx z lekkim magnetem, to magneto jest o 100g lżejsze od magneta z lifana 150 no i jest trudno dostępne.

fake4r

Coś taniego mógłbym kupić oczywiście nie za 2tysiące tyle to w chińczyka wkładał nie będę :]
Możesz mi pokazać jakieś z tych tanich ? I o ile jest lżejsze od standardowego ?
Nie trzeba nic więcej przerabiać tylko wymienić ?

adrol

oryginalne ma 1100g, z lifana 150 ma ok. 600g, a z yx ok 500, jakbyś nie potrzebował świateł to polecam do torowych maszyn o wadze ok. 100g :) Tu masz od lifana 150:
http://www.ebay.pl/itm/Performance-Raci ... 4214wt_985
tego drugiego magneta na razie nei mogę znaleźć

fake4r

No nic będę myślał nad tym, wielkie dzięki za info :)
A nie wiesz o ile różni się od seryjnego ?
Wczoraj włożyłem wałek z40 ale jakiegoś dużego przyrostu mocy nie czuję, co najwyżej trochę, myślałem że będzie dużo lepiej <mysli>

[ Dodano: |5 Maj 2012|, o 13:18 ]
Ok już wiem wszystko. Światła potrzebuję na pewno ale na magneto to nie wiem czy się zdecyduję jednak 300zł to nie jest mało - połowa ceny silnika :D
A co mogę jeszcze tanim kosztem dokupić/zmienić aby mocy zyskał ?

adrol

cieńszą uszczelkę z mls (oryginał 1mm ta 0,25mm i jest wytrzymalsza) Tylko pod 125 występują jedynie japońskie o to koszt ponad 100zł + przesyłka. Można tłok HC, ale też trudno dostępne i cena dość wysoka. Tuningowany wał (lżejszy) sam u siebie zamontowałem i powiem, że czuć to że mam 600g mniej na wale, a wibracje nieco większe, a przy wysokich nawet czuć nieco mniejsze, ale może to odczucie subiektywne.
Co do wałka Z40. Najlepiej współpracuje z portowanymi i przepolerowanymi kanałami, zwiększonym CR, dobrym gaźnikiem i lżejszymi popychaczami oraz tytanowymi talerzykami.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 05 maja, 2012

adrol pisze:oryginalne ma 1100g

Ważyłem swoje i ma 889g.
modó³ wm mugen sport cdti

adrol

od 50ccm może tak, 125 mają 1100g, potwierdzone przez kilka źródeł.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

adrol, Zaraz dam filmik z ważeniem.

fake4r

To chyba w tym miejscu kończy się mój tuning bo koszta poszczególnych części są dość wysokie.
Chyba że zmieniłbym gaźnik, ale nie sądzę żeby to miało aż tak duże znaczenie, teraz mam 26mm chiński.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

http://www.youtube.com/watch?v=lYUzEpYL ... e=youtu.be
Jak widać magneto jest ze 125, blaszkę zdjąłem aby ukazać iż każdy magnes jest na swoim miejscu i nic nie było kombinowane. Ważyłem też drugie magneto ze 125, pomiar +/- taki sam, bym pokazał to na filmiku ale magneto sprzedałem :)

Jbc waga nie jest jakaś lewa, dobrze pokazuje :P

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » sob 05 maja, 2012

mam do sprzedania zestaw z lekkim magnetem outer rotor kit 530g 5 cewek tylko trzeba je oddać do fachowca zeby nawinął od nowa bo jedna sie spaliła, cena 200zł, było taniej ale potrzebuje hajsu,
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

fake4r

Postautor: fake4r » ndz 06 maja, 2012

No szkoda że nie sprawne, bo pewnie bym się skusił.

adrol

Postautor: adrol » ndz 06 maja, 2012

Ja ważyłem na elektronicznej wadze z hondy i z 140ccm o było niecałe 1100g, inni też to potwierdzają, chyba, że magnesy jakoś wpływają na wagę :). Tylko się cieszyć jak ktoś ma lżejsze.

Wróć do „Mechaniczne”