Cześć,
mam taką może trochę dziwną sprawę. Otóż wstawiłem ostatnio do mojego Zumico cylinder i głowicę 72ccm. Moc wzrosła, nie czuć już przyhamowań spowodowanych wiatrem i lekkimi wzniesieniami, ale... spadła prędkość. Na 50ccm jeździłem bez problemu 60km/h, a z lekkiej górki/z wiatrem 70, a gdy góra była większa, to udało mi się raz jechać 80, ale obroty były trochę za wysokie i zwolniłem. A teraz mam 72ccm i na razie go docieram z prędkością 30km/h, ale raz, czy dwa spróbowałem przyspieszyć. Okazało się, że nie mogę przekroczyć 60km/h, nawet, gdy jest z góry (!!!) Pożyczyłem od kolegi, który ma Ogara 900 moduł, ale granica 60 dalej była nie pokonana, a Ogar na tym module (przy cylindrze 50ccm) jechał 70bez problemu. Zauważyłem, że czasami jakby dusiło silnik, toteż wyregulowałem gaźnik, a następnie odczepiłem filtr powietrza i również bezskutecznie. Na forum o skuterach 4T znalazłem informację o blokadzie w gaźniku, którą jest taka śruba pod iglicą. Wydało mi się to logiczne, że dana śruba to swojego rodzaju "zwężka", no ale niestety po odkręceniu tego "czegoś" gaźnik cały czas był zalewany, więc skręciłem to spowrotem. No i teraz nie wiem, gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy.
Może ktoś z Forumowiczów może mi pomóc?
Z góry dzięki.
EDIT: Dodam jeszcze, że nie mogę przekroczyć 6tys obrotów na minutę pomimo, że nawet przy 5tys/min jest mocy pod dostatkiem.

--->