• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Turbo

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
CleaNeR

Re: Turbo

Postautor: CleaNeR » sob 15 wrz, 2012

Piszecie, że na ssaku można uzyskać ciekawe efekty. Moglibyście powiedzieć co to takiego bo nigdy nie słyszałem.

Awatar użytkownika
Brzeszczot
Specjalista
Specjalista

Postautor: Brzeszczot » sob 15 wrz, 2012

Ej a jak by wsadzić taki wentylator http://www.angela.pl/p7552,scythe-120mm ... ap-31.html. .
Zrobić potencjometr do manetki, że w trakcie kręcenia większe obroty to by coś to dało ??
zrobić zwężkę z 120 do 37mm i do gaźnika. Co o tym myślicie <lol> ?
bĂŞdzie moc!! ;)

Awatar użytkownika
Czyżu15
Weteran
Weteran

Postautor: Czyżu15 » sob 15 wrz, 2012

nic by to nie dało, nie wyregulowałbyś gaźnika po prostu to nic nie da, za mały silniczek
only vag

adrol

Postautor: adrol » sob 15 wrz, 2012

Co do dolotu to trąbka gaźnik typu fcr/tmr i na tyle
Nie ma najmniejszego problemu, żeby założyć turbo, tylko jest problem taki jak kasa, jeśli masz baw się z turbiną, ale nie przyniesie to większych efektów bez odpowiednio wcześniej przemyślanego dolotu, a turbo się zakłada gdy już zwykły tuning nie wystarcza.
ssak czyli wolnossący, po prostu zwykły silnik ;)

Awatar użytkownika
Hubert.D
Majster
Majster

Postautor: Hubert.D » sob 15 wrz, 2012

Witam kupiłem silnik 125 i robię z niego gokarta, a więc tak silnik kupiłem okazyjnie za kilka "groszy" więc nie szkoda mi będzie jak coś się stanie. Pomyślałem o tuningu w postaci turbo lub kompresorze (mam za darmo turbinę z 2.0 hdi), ale bardziej skłonny jestem w stronę kompresora. Niestety typowe kompresory samochodowe np. od mazdy 3 to koszt ok 300 zł, a to 5 razy więcej niż dałem za silnik ;D, więc pomyślałem o sprężarce do klimatyzacji, ale nie byłoby tam smarowania ;/ Może wy macie jakiś pomysł z czego wyciągnąć jakieś "pompowanie"?
P.S. z góry mówię, że mam dosyć dobre zaplecze warsztatowe i no jakieś środki też się znajdą ;D

adrol

Postautor: adrol » sob 15 wrz, 2012

Do kompresora musisz zrobić stelaż i mocowanie oraz napinacz, apotem chłodzenie i smarowanie i zaprojektować dolot. Turbo musi być małe dosyć. W chinolu nie pchaj się w to, kartery mogą nie wytrzymać, jeśli zmienisz całą górę.

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Postautor: Stefcio997 » śr 19 wrz, 2012

co do turbo nie mechanicznego to sam myślałem nad elektrycznym, ze zmienną prędkością zależnie od poziomu odkręcenia gazu oraz obrotów. Ale nie z wiatraka komputerowego, tylko turbiny od uno turbo, z silnikiem od samochodzika RC. Silniczki mają dosyć mocy, teoretycznie nawet po 800W i kręcą się nawet do 23000 rpm, czyli wystarczająco dla turbiny. Ale zrezygnowałem, ponieważ wymagałoby to wożenia dodatkowego aku, a wykonanie musiałoby być zbyt dokładne jak na domowe warunki. Do tego taka turbina musi być mimo wszystko smarowana.
She's not girl, she's so bad.
She's the best ride I ever had.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22630240

Awatar użytkownika
polo
Weteran
Weteran
Pojazd: Złomosaki DIYedyszyn
Kontaktowanie:

Postautor: polo » pn 24 wrz, 2012

Smarowanie to nie problem. Wystarczy założyć dokładkę do głowicy jak pod chłodnicę, którą i tak należałoby puścić w obieg ;)
#PRzRacingTeam
Obrazek....Obrazek....Obrazek

Wróć do „Mechaniczne”