• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

zagadka - sprzęgło ciągnie, a dobre

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
redzik
Uczeń
Uczeń

zagadka - sprzęgło ciągnie, a dobre

Postautor: redzik » czw 07 mar, 2013

Witam
Mam taki maly problemik, sprzeglo mialo maly zakres pracy, jak za mocno ustawie na regulacji to ciagnie, jak popuszcze to nie ciagnie , ale biegi ciezko wchodza, jakby nie wysprzeglalo do konca.
Teraz po zimie probuje kopnac dziada i ciagnie, popuscilem calkiem na regulacji i dalej sie slizga nie idzie zapalic. Rozebralem wiec dziada zeby zobaczec co tam siedzi i siedzi sprzeglo 2 tarczowe ( 2 tarcze i 2 przekladki), ale tarcze sa calkiem nowki i zglupialem. Silnik to pseudo 125 od crossa ze sprzeglem na wale korbowym. Podejrzewam jeszcze jedno, po wstepnym docieraniu (ok 300 km) zlalem ten olej co tam byl i nalelem motocyklowego motula polsyntetycznego z dodatkami antyciernymi wlasnie do motocykli ze sprzeglami mokrymi, moze poprostu chinczycy nie przewidzieli takiego oleju do swoich sprzegiel i przez te dodatki sie wlasnie slizga ? Moze trzeba wlac zwyklego chamskiego 10W40 ?
gixxer-750 olejak z silnikiem bandita 1200
M-72 (org.)
romet ogar 200 z silnikiem chinskim

adrol

Re: zagadka - sprzęgło ciągnie, a dobre

Postautor: adrol » czw 07 mar, 2013

Na początek zobacz czy linka dobrze chodzi i popsikaj WD40 na ten mechanizm pod małym dekielkiem od regulacji sprzęgła.
Olej dobry wlałeś.
Zmierz długość sprężyn.

redzik
Uczeń
Uczeń

linka chodzi idealnie (smarowana z 10 razy), mechanizm dociskowy tez przerabialem przesmarowywanie tego bo sie zacinal, wiec jesli chodzi o docisk to wszystko chodzi idealnie i bez oporow. Jesli nie olej to moze za maly zakres pracy docisku ? To akurat da sie skorygowac. Ale dlaczego ciagnie na puszczonym calkowicie sprzegle. Sprezyn nie mierzylem. Jest szansa ze "siadly" ?

M-72 (org.)

Awatar użytkownika
Killer Agressiv
Uczeń
Uczeń

Postautor: Killer Agressiv » czw 07 mar, 2013

redzik, napisałeś: Ale dlaczego ciagnie na puszczonym calkowicie sprzegle.
To chyba logiczne nie uważasz ?
Obrazek

redzik
Uczeń
Uczeń

Chodzi o puszczona calkowicie klamke , linka wrecz poluzowana, a "ciagnie" oznacza , ze slizga.
Wszystko jasne ?

M-72 (org.)

Awatar użytkownika
Killer Agressiv
Uczeń
Uczeń

Postautor: Killer Agressiv » czw 07 mar, 2013

redzik, z tego co wyżej napisałeś wnioskuje że masz źle ustawiony wkręt pod dekielkiem w silniku.

Kod: Zaznacz cały

ale biegi ciezko wchodza, jakby nie wysprzeglalo do konca.

Jak silnik jest zapalony to wchodzą ciężko a jak jest zgaszony to nie ma tego problemu ?
Bo to samo miałem kilka dni temu i to był za mocno lub za słabo wkręcony wkręt pod dekielkiem.
Obrazek

redzik
Uczeń
Uczeń

Ale to tak mialem na poczatku uzytkowania, teraz slizga sie caly czas, chyba zamowie to sprzeglo 3 tarczowe od lifana.

M-72 (org.)

redzik
Uczeń
Uczeń

Killer Agressiv pisze:... i to był za mocno lub za słabo wkręcony wkręt pod dekielkiem.

A widzisz mozliwe, poskladam to do kupy jutro i sprawdze. Z zakresem pracy docisku tez cos pokombinuje, zeby wiekszy byl.
Ostatnio zmieniony czw 07 mar, 2013 przez redzik, łącznie zmieniany 2 razy.

M-72 (org.)

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » czw 07 mar, 2013

Zgaduję że regulowałeś pod dekielkiem, miałem tak samo :) Wystarczy popuścić pod dekielkiem i podciągnąć na lince... :)
Obrazek

redzik
Uczeń
Uczeń

Tak wlasnie zrobie, dzieki. A swoja droga jak sciagnalem ten dekiel i zobaczylem jakiej jest on grubosci scianek, to sie przerazilem lekko, nie obylo sie tez bez strat, ukruszyl sie kawalek otworu na jedna dluga srube, oraz jedna sruba dokrecajaca doscisk jako ze nie chciala puscic , to sie obrobila ( nie wiem z czego te srubki sa, ale prawie plastelina twardosc 3,6 ? ) masakra.
Jutro to poskladam na srubach 8.8 i dostosuje sie do rad. Odpisze czy pomoglo.

M-72 (org.)

redzik
Uczeń
Uczeń

Postautor: redzik » pt 08 mar, 2013

Czolem
Ale ta konstrukcja tego sworznia dociskowego sprzeglo jest marna, jest tak dopasowany, ze lata jak zyd po pustym sklepie, zeby chociaz na koncu tego sworznia dali druga podpore i jakies tulejki mosiezne. Masakra <facepalm>
Nie wroze temu dlugiego zywota.
ps. wymienilem srubki na jakosciowe, sprzeglo juz przykrecone , jutro dekiel przykrece i regulacje.

M-72 (org.)

Awatar użytkownika
Killer Agressiv
Uczeń
Uczeń

Postautor: Killer Agressiv » pt 08 mar, 2013

aa tam dobre to jest ^^ Nie wiem co ty tam mogłeś ukręcić mi elegancko wszystko działa i odkręca siębez problemu jak i przyręca, uzyłeś niewłaściwej siły widocznie :D :D
Obrazek

redzik
Uczeń
Uczeń

Postautor: redzik » pt 08 mar, 2013

Killer Agressiv pisze:aa tam dobre to jest ^^ Nie wiem co ty tam mogłeś ukręcić mi elegancko wszystko działa i odkręca siębez problemu jak i przyręca, uzyłeś niewłaściwej siły widocznie :D :D

wiesz mam japonie 120 KM i przez 8 lat nie wiedzialem co to przeglo, mam ruska i tez nie wiem co to sprzeglo, choc tez prawie pastelina, aczkolwiek w rusku sa srubki 8.8 a w chinszczysnie 5.6, albo gorsze, odlewy 2mm, aczkolwiek to dziala jakos magicznie, nie wiem jak i pali 2,7l/100km, MAGIA.

Puki bedzie dzialalo bede chwalil. :)

M-72 (org.)

adrol

Postautor: adrol » sob 09 mar, 2013

Te śrubki są naprawdę beznadziejne i z tego co widzę to robią te silniki coraz marniejsze, pewnie niedługo plusem będzie, że silnik ma 5 lat :D.
Ogólnie to niezły krok naprzód, gdy wszyscy ulepszają materiały i jakość to chinole idą w drugą stronę (choć potrafią też zrobić dobre silniki) Co do spalania to Honda spalała nawet 1,5l/100km (cub robił chyba 130km na litrze przy prędkości 30km/h).

redzik
Uczeń
Uczeń

Postautor: redzik » sob 09 mar, 2013

Poskladalem do kupy, sprzeglo podregulowalem na tej srubce z kontra, wyglada ze chodzi nic nie slizga , wysprzegla ladnie, ale to sprawdze na 100% dopiero jak olejem zaleje i odpale, narazie silikon musi sie utwardzic.
Co do jakosci, to w sumie nie wiem czemu sie dziwie, skoro ten silnik kupilem nowy za 560 pln, to musza byc kartery papierowe. <wnerw>
Jeszcze raz dzieki za podpowiedzi. <okok>

M-72 (org.)

Wróć do „Mechaniczne”