• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

50/125

Rozmowy o motoryzacji.
lolopielnia
Majster
Majster

50/125

Postautor: lolopielnia » ndz 07 kwie, 2013

Siema. Chciałbym się dowiedziec czy policja moze wyczaic ze mam silnik 125 w mojej 50 ? Bo w papierach pisze ze jest 50 ccm a silnik 125ccm, jezeli policja by sie skapnela to co moga mi zrobic ? A slyszalem ze mozna jezdzic legalnie na 125 ccm ale nie mozna przekraczac 45km/h czy to prawda ?

Blu
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Re: 50/125

Postautor: Blu » ndz 07 kwie, 2013

Zabiora dowod i odesla na przeglad, ktorego zreszta nie przejdziesz.
slyszalem ze mozna jezdzic legalnie na 125 ccm ale nie mozna przekraczac 45km/h czy to prawda ?

nie
[center] Obrazek [/center]

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » ndz 07 kwie, 2013

Blu, Odcinke założy i przejdzie.
Nie rozbiorąCI silnika przecież i nie sprawdzą :)
:)

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » pn 08 kwie, 2013

Jak będzie wypadek, gdzie ktoś zostanie inwalidą, czy gorzej, to dowiedzą się więcej, niż sam producent. A wtedy jesteś po prostu skończony. :)

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » pn 08 kwie, 2013

Outer, Nie skapną się jeżeli więcej niż 45 jechał nie będzie, po tych silnikach poj po prostu nie da się "zobaczyć" :)

lolopielnia
Majster
Majster

Postautor: lolopielnia » pn 08 kwie, 2013

oprocz tego napisu : 120ccm. :D na cylku ktory bede musial zeszlifowac ;p ale jak mam moduł zablokowany czy tam odcinke (ktora mam w planach), to sie nie skapna nic ?

BarracudaPL
Praktykant
Praktykant

Postautor: BarracudaPL » pn 08 kwie, 2013

A po czym mają się skapnąć? Jedynie dźwięk i wygląd bo przecież nie karze ci się przejechać albo sam nie wsiądzie :D 125 to masz trochę lipę bo 110cc jest niemal identyczne ;) Zależy też na kogo trafisz, jeśli policjant się zna to zara wyczai ale przecież nie każdy jest motocyklistą i się nie kapnie :D Co innego jakbyś miał jakąś Vke 125 no ale jeden cylek a do tego chinol to też nie będą podejrzewać :D Znaczy też zależy od tłumika. Ja w chopperku 50 nie miałem przegród to ryczał tak że myślał każdy że jest tu 250cc a 125cc przynajmniej :D U mnie w okolicy syn policjanta lata KTM 125 bez prawka, jego kolega 125/50 Yamaha i nic mu robią ;) No chyba że trafisz na kogoś co chce się przyczepić do czegoś a np. jego syn ma takie moto i zauważy że jakiś inny masz silnik :D Ale w gruncie rzeczy latać sobie możesz, tylko bez szaleństw bo jak przy 90km/h cię dogonią i zatrzymają np. do kontroli to masz Lipę krótko mówiąc :D Czyli jeździj w miarę rozsądku przyciskaj gaz gdzie można i nic nie będzie :D
WFM --> King --> Fighter

Outer
Weteran
Weteran

Co za gówniarskie myślenie.

Przy wypadku nieszczęśliwym, są takie procedury, że jak jest silnik 125, to to oczywiście znajdą, tym bardziej ubezpieczyciele, którzy wyciskają jak najwięcej dla osób poszkodowanych.
Sam osobiście jak kiedykolwiek miałbym szkodę nie z mojej winy, od razu zapłacę za prywatnego rzeczoznawce, by ten sprawdził, czy pojazd który mnie uderzył i kierowca mają określone pozwolenie do jazdy. (sprawdzić wystarczy, czy w tamtym momencie pojazd mógł jechać maksymalne 45, co pewnie będzie jechał więcej, więc inwestycja w prywatnego rzeczoznawcę się od razu zwróci z wielokrotnością, a gówniarz dostanie za brak prawa jazdy, za zagrożenie w ruchu drogowym, za fałszowanie dokumentów i za to, kto mu pozwolił wziąć ten pojazd) :)
Analogicznie będzie nawet wtedy, kiedy ja w kogoś z mojej winy wjadę, a ten będzie jechał na skuterze, który jedzie więcej niż 45. Prywatny rzeczoznawca z kancelarii i spora kasa jest, winy oczywiście brak. :)
Ostatnio zmieniony pn 08 kwie, 2013 przez Outer, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » pn 08 kwie, 2013

Outer pisze:sprawdzić wystarczy, czy w tamtym momencie pojazd mógł jechać maksymalne 45,

Ciekawe jak.
modó³ wm mugen sport cdti

Outer
Weteran
Weteran

Na czas postępowania, pojazd będzie zarekwirowany i sprawdzony na homologowanej hamowni.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » pn 08 kwie, 2013

Powątpiewam w to że będą rozje*any chiński skuter targać na hamownię, co nie znaczy że się z tym nie zgadzam. :)
modó³ wm mugen sport cdti

Outer
Weteran
Weteran

Jak przez ten rozje*any chiński skuter ktoś ma być inwalidą do końca życia? Oczywiście.

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » pn 08 kwie, 2013

taaa, wezmą rozyebany skuter na hamownie, zresztą będzie odcinka do 45 :D

BarracudaPL
Praktykant
Praktykant

Postautor: BarracudaPL » pn 08 kwie, 2013

Outer, Czy ty jeździsz zblokowaną 50tką wg. przepisów? No wątpię ;)
WFM --> King --> Fighter

Outer
Weteran
Weteran

taaa, wezmą rozyebany skuter na hamownie, zresztą będzie odcinka do 45 :D

Kierujący pojazdem, od zdarzenia nie będzie miał prawa dotknąć i nic robić przy pojeździe.

Outer, Czy ty jeździsz zblokowaną 50tką wg. przepisów? No wątpię ;)

Nie jeżdżę od 4 lat. A kiedyś motorowerem jeździłem zawsze licznikowe 60. Tutaj nie ma nic o tym, co kto robi, robił i będzie robił, tylko co się robi, jak stanie się duże nieszczęście na drodze.

Wróć do „Moto-topic”