• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Wymana Cylindra .

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
raficzek1994
Uczeń
Uczeń
Kontaktowanie:

Wymana Cylindra .

Postautor: raficzek1994 » wt 25 sty, 2011

Siemka , po ilu kilometrach by się przydało wymienić tłok z pierścieniami ?
Jaki kupić komplet cylindra jak pojemność najlepsza ? :)

[ Dodano: Wto 25 Sty, 2011 ]
mam przejechane 6 tys , i jak jest zimny to kopci to chyba normalne nie ? , ale czasem mi pluje spalinami też jak jest zimny co to może być ??
...:::::HONDA:::::.....

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Wymana Cylindra .

Postautor: piotrek350 » wt 25 sty, 2011

To możesz już wymienić bo pierścienie są już zużyte, najlepiej na 72 odrazu. U mnie też kopci jak jest zimny bo jak ssanie się daje to więcej paliwa pali i kopci, zresztą u mnie jest wszystko rozwalone to nawet nie porównuj.

Awatar użytkownika
c64club
Uczeń
Uczeń
Kontaktowanie:

Postautor: c64club » wt 25 sty, 2011

Znam Losia co ma przejechane 44 tysiace na tych pierscieniach jakie mial od zera.
Tloka nie ma po co wymieniac, lepiej same pierscionki.
72cc nie trzatak krecic jak 50cc. W dodatku chlodnice zalozyc.
U mnie 72cc po 5500km dzidwania (2 osoby, góry, upaly, szutry co se tylko wymarzysz z ciezkich warunkow) byl praktycznie nienaruszony. Ale od zawsze mial chlodnice
Po co siwieĂŚ o jakieÂś pierdoÂły?
Kingway Naked 50 (fabrycznie 72cc) - 9700 km po kraju. Bezawaryjnie w kaÂżdyc warunkach - 2 osoby + bagaÂż, w gĂłry, w deszcz i mrĂłz :D
Romet "Ogar 339" Autorska hybryda: Ogar 200 r. 1987 z silnikiem DAX-a 49cc. 6500 km.
http://www.polskajazda.pl/Profil,Romet,Ogar_200,Romet,Komar,Kingway,Naked_50,Romet,K-125/35377

Awatar użytkownika
piotrek350
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: piotrek350 » wt 25 sty, 2011

c64club pisze:przejechane 44 tysiace na tych pierscieniach jakie mial od zera.

<rotfl> <lol> <rotfl> <lol> <rotfl> <lol> <rotfl> <lol> oklaski oklaski oklaski
c64club pisze:chlodnice zalozyc.

Ludzie co to za moda dziwna nastała że wszyscu kupują chłodnice, przecierz to nic nie daje tylko wygląd i satysfakcję że się wydało kase, przecież te 4 suwowe silniki chińskie nie przegrzeją się nigdy, one nagrzewają się do stałej temperatury i koniec, ja rozumiem 2 suw tam można przegrzać silnik ale po to są tam chłodnice lub porządne użebrowanie.
Jaki¿ to motor piêkny i m³ody? I jaka to na nim dziewica? Zje¿d¿aj¹ z drogi im samochody, Œmigaj¹ przy œwietle ksiê¿yca. Ona mu krêci manet¹ do koùca, a on wci¹¿ podnosi obroty; Pewnie ju¿ rura jest ca³kiem gor¹ca, Pewnie znów wpadn¹ w k³opoty.

adrol

Postautor: adrol » śr 26 sty, 2011

tak na 50ccm nie ma większego sensu ale przy tłokach 52mm już jest konieczne :)

Awatar użytkownika
c64club
Uczeń
Uczeń
Kontaktowanie:

Postautor: c64club » śr 26 sty, 2011

Piotrek, przeczytałeś cały ten post? Ten Łoś to 50cc. Przyjedź kiedyś na zlot do Chudowa o ile nie masz za daleko, to go obejrzysz. Machinka stara, trochę już wytłuczona, ale nadal lata.

Co do chłodnicy - ja od swojego rzęcha wymagam naprawdę sporej pracy w turystyce. Leciałeś kiedyś swoim ponad 100 kilometrów non stop z pasażerem bez zdejmowania łapy z gazu? Bez chłodnicy nawet nie próbuj, szkoda tłoka i cyla. Umiem się posłużyć chłodnicą i większosć czasu mam zakrytą. Ale wybierz się kiedyś w trasę, ale taką autentycznie TRASĘ dla takiego motórka. 72 centymetry, rachityczne żeberka na cylu i głowicy, lipiec i Beskid Wyspowy. Na połowę górek nawet byś nie podjechał, bo Ci silnik spuchnie. Wtedy chłodnica naprawdę sprawia mu ulgę. Twierdzenie, że silnik nagrzewa sie do stałej temperatury podoba mi się oklaski Jakim cudem układ o określonej pojemności cieplnej i ograniczonej zdolności oddania tego ciepła, dostając więcej dżuli na sekundę niż jest w stanie oddać, ma się nie zagrzać?

Zgadzam się, że do 50cc chłodnica nie jest niezbędna. Ogarka 200 mam bez chłodnicy i sprawuje się jak trzeba, bo to lekki piździk, mała pojemność i moc, więc i straty mocy małe.

Adrol, daj zdjęcie poglądowe chłodzenia od "porządnego" i chińskiego zestawu 72 czy 110. I niech ktoś to potem przyklei.
Ostatnio zmieniony śr 26 sty, 2011 przez c64club, łącznie zmieniany 1 raz.
Po co siwieĂŚ o jakieÂś pierdoÂły?

Kingway Naked 50 (fabrycznie 72cc) - 9700 km po kraju. Bezawaryjnie w kaÂżdyc warunkach - 2 osoby + bagaÂż, w gĂłry, w deszcz i mrĂłz :D

Romet "Ogar 339" Autorska hybryda: Ogar 200 r. 1987 z silnikiem DAX-a 49cc. 6500 km.

http://www.polskajazda.pl/Profil,Romet,Ogar_200,Romet,Komar,Kingway,Naked_50,Romet,K-125/35377

domin110
Majster
Majster

Postautor: domin110 » czw 27 sty, 2011

Mój kolega z forum ma łosia i wymienił silnik 125cc LIFANA i za jednym razem zrobił 600km miał tylko 5 minut odpoczynku. Mówił ze silnik nawet się nie zagrzał.

Imp3r

Postautor: Imp3r » czw 27 sty, 2011

ja mam 28 354km i się bardzo dobrze trzyma, to jest oryginalne 50cc nic nie grzebane :)

polecałbym 72cc

Awatar użytkownika
tomek96
Majster
Majster

Postautor: tomek96 » czw 27 sty, 2011

To nie prawda że nagrzeje sie do stałej temp. i koniec.Taki silnik ogarowski jest bardzo łatwo przegrzać.Ja już swojego raz przegrzałem.Jak nie wierzysz to kup sobie wskaźnik temp. oleju (na .com Para12 taki ma).Cylinder i głowica mają płytkie żeberka i słabo łapią powietrze.po drugie cylinder jest żeliwny i gorzej odprowadza ciepło niż aluminiowy.Po trzecie Silnik jest słaby i mocno się męczy dlatego ciężko go schłodzić.Gdybym chciał jeździć w dalekie trasy to chłodnica niezbędna.
Ogar 900 wersja turystyczna ;)

Awatar użytkownika
dyzio0394
Weteran
Weteran

Postautor: dyzio0394 » czw 27 sty, 2011

tomek96, czytaj uważnie, bo domin110 nie mówi o silniku ogarowskim tylko o silniku 125ccm LIFANA.
Obrazek
Moje SalmiÂątko ;D
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Salmo/117212
Zapraszam!!! Komentarze mile widziane, na pewno siĂŞ odwdziĂŞczĂŞ. ;)

adrol

Postautor: adrol » czw 27 sty, 2011

Ja miałem silnik lifan 125 to olej się grzał do 120 stopni , na trasie 100-110.

Awatar użytkownika
Yautja
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy
Kontaktowanie:

Postautor: Yautja » czw 27 sty, 2011

A to już górna granica temperatury <lol>
Obrazek

adrol

Postautor: adrol » czw 27 sty, 2011

zależy od stylu jazdy ale szybko łapał temperaturę :) duża chłodnica załatwiła sprawę, olej nie miał wtedy więcej jak 100stopni, ale to przy wolnej jeździe (30-60km/h) i ostrej :)

Awatar użytkownika
paweł15
Uczeń
Uczeń

Postautor: paweł15 » ndz 13 lut, 2011

ja zamierzam sobie kupić cały zestaw 72.na wakacje sobie kupie :)
...Droga moim domem a nie odcinkiem, ktĂłry do niego prowadzi....

Wróć do „Mechaniczne”